24 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 24 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα το 1995 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες και μέντορες της ψηφιακής τεχνολογίας, ο Στιβ Τζομπς, που πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011.
Το 18ο αιώνα δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή ταμπλέτες, αλλά ευδοκιμούσαν τα παραμύθια. Σαν σήμερα, το 1786, γεννήθηκε ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ (1786-1859), που μαζί με τον αδερφό του Γιάκομπ κατέγραψαν λαϊκές ιστορίες και περιλαμβάνονται μεταξύ των σημαντικότερων παραμυθάδων όλων των εποχών. 
Άλλες σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν μια μέρα σαν τη σημερινή υπήρξαν ο Ελβετός συνθέτης Ρούντολφ Γκανζ (1877-1972) και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι (1934-2000), το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με την πολιτική διαφθορά στη γειτονική χώρα μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της "Μιζούπολης" στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα και ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Μπίλι Ζέιν, το πραγματικό επίθετο του οποίου είναι Ζανετάκος και ο οποίος γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1966.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Εσθονία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που αναφέρεται στη διακήρυξη ανεξαρτησίας και στη δημιουργία του πρώτου εσθονικού κράτους στις 24 Φεβρουαρίου 1918, λίγους μήνες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία και την επικράτηση των Μπολσεβίκων. Η πρωτοβουλία εκείνη δεν είχε συνέχεια, καθώς την επόμενη μέρα η χώρα καταλήφθηκε από το γερμανικό στρατό. Στην πραγματικότητα, η Εσθονία θα γινόταν ανεξάρτητη στα μέσα Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ενώ θα διατηρούσε την κυριαρχία της μέχρι το 1940. Ακολούθησε η σοβιετική κατοχή και η Εσθονία έγινε και πάλι ανεξάρτητη με τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Στο Ισραήλ γιορτάζεται το Πουρείμ, που αναφέρεται στη σωτηρία των Ιουδαίων από τα χθόνια σχέδια του πρωθυπουργού της Περσίας, Αμάν, μια ιστορία που περιγράφεται στο βιβλίο της Εσθήρ. Στην ουσία, η σημερινή γιορτή αποτελεί την εβραϊκή εκδοχή της Αποκριάς, καθώς πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας. (Η γιορτή είναι κινητή και προσδιορίζεται με βάση το ιουδαϊκό ημερολόγιο, τη 14η μέρα του μήνα Αδάρ). 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 24 Φεβρουαρίου 1898, ο τραγικός θάνατος του 4χρονου γιου του Άλκη, ενέπνευσε στον Κωστή Παλαμά ένα από τα σημαντικότερα και εκφραστικότερα ποιήματα τόσο του ίδιου όσο και της ελληνικής ποίησης, τον "Τάφο", τον οποίο ξεκίνησε να γράφει από το ίδιο κιόλας βράδυ.
[Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω ανάρτηση: Ο θάνατος του Άλκη Παλαμά και ο "Τάφος"]

Στις 24 Φεβρουαρίου 1917 έγινε (από τη βρετανική Ναυτική Υπηρεσία Πληροφοριών) η αποκωδικοποίηση του περίφημου "τηλεγραφήματος Τσίμερμαν", που είχε αποστείλει ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών στο Μεξικανό ομόλογο του, επιχειρώντας τη συγκρότηση συμμαχίας με το Μεξικό σε περίπτωση εμπλοκής των ΗΠΑ στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας ήταν ήδη πολύ τεταμένες. Το αποκωδικοποιημένο τηλεγράφημα περιήλθε  αμέσως σε γνώση του Ουίλσον, ενώ λίγες μέρες αργότερα (1 Μαρτίου) δημοσιεύτηκε στις αμερικανικές εφημερίδες μεταστρέφοντας την ουδετερόφιλη αμερικανική κοινή γνώμη και οδηγώντας στην κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας. 

Στις 24 Φεβρουαρίου 1946 εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής Ο 46χρονος - τότε - Χουάν Περόν, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα ύστερα από οκτώ χρόνια.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1981, λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ο Εγκέλαδος χτύπησε στον Κορινθιακό κόλπο (ρήγμα των Αλκυονίδων) με 6.6 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπου προκλήθηκε πανικός και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και στα πάρκα, ενώ διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση. Οι μεγαλύτερες καταστροφές, ωστόσο, έγιναν στην περιοχή της Κορινθίας και ειδικότερα στο Λουτράκι, όπου κατέρρευσαν δύο μεγάλα ξενοδοχεία. Συνολικά, 20 άτομα έχασαν την ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ  ανυπολόγιστες ήταν οι υλικές καταστροφές. Εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς στην ευρύτερη περιοχή όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, ενώ πολλές χιλιάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές και οι ένοικοι τους χρειάστηκε να καταλύσουν σε σκηνές τις επόμενες ημέρες.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1983, το ναυάγιο του επιβατικού πλοίου "Χρυσή Αυγή" ανοιχτά της Καρύστου, λίγο μετά τις 18.30΄κόστιζε την ζωή των 28 από τους 42 συνολικά επιβαίνοντες. Αιτία του ατυχήματος ήταν η μετατόπιση των βυτιοφόρων που μεταφέρονταν με το πλοίο, προκαλώντας εκρήξεις, διάνοιξη των πλευρικών τοιχωμάτων και εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα την τελική βύθιση του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου