25 Φεβρουαρίου 2013

Ένα αβοκάντο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα;


Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, ένα μήλο είναι τόσο υγιεινό και θρεπτικό, που είναι να ικανό να μειώσει την πελατεία των γιατρών. Μήπως, όμως, θα έπρεπε να το αντικαταστήσουμε μ' ένα πιο εξωτικό φρούτο, όπως το αβοκάντο; Κάτι τέτοιο υποστηρίζει έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Journal, αν και η επιστημονικότητα των συμπερασμάτων ελέγχεται.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα ετήσιων ερευνών του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας από το 2001 μέχρι το 2008, δηλαδή τις απαντήσεις 17.567 ενηλίκων άνω των 19 ετών. Από αυτούς, μόλις 347 έτρωγαν αβοκάντο, δηλαδή περίπου το 2%, ενώ η μέση ποσότητα που κατανάλωναν ήταν μισό αβοκάντο την ημέρα.
Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που είχαν δηλώσει ότι έτρωγαν αβοκάντο, ακολουθούσαν γενικότερα καλύτερη διατροφή, τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ προσλάμβαναν λιγότερα ζάχαρη. Επίσης,, είχαν υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης (55 mg/dL έναντι 52 mg/dL των υπολοίπων), χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, χαμηλότερο βάρος κατά 3.6 κιλά και χαμηλότερο ΔΜΣ.(26.7 έναντι 28.4). 
Βέβαια, οι ερευνητές περιορίστηκαν σε απλές διαπιστώσεις χωρίς να εξετάζουν τυχόν ύπαρξης αιτιακής σχέσης που να συνδέει όντως το αβοκάντο με τα αποτελέσματα αυτά. Άλλωστε, το πρώτο που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι έτρωγαν αβοκάντο πρόσεχαν γενικά τη διατροφή τους και σίγουρα  αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν αποτέλεσμα του αβοκάντο ως φρούτου - δεν υπάρχει τροφή που να μας πείθει τι να τρώμε και τι όχι. Μάλλον το αντίθετο συνέβη: φρόντιζαν γενικά τη διατροφή τους και περιέλαβαν σε αυτήν και το - χωρίς αμφιβολία θρεπτικό - φρούτο. 
Επομένως, το συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγάλει κάποιος είναι μάλλον το αντίθετο από αυτό που υπαινίσσεται ο τίτλος. Δεν πρέπει να κάνουμε το γιατρό πέρα για μία έρευνα που διαβάσαμε σ' ένα περιοδικό, αλλά μάλλον να απευθυνθούμε σ' έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να μας δώσει τις σωστές συμβουλές που ταιριάζουν εξατομικευμένα στον καθένα από μας. 

Πηγή: MyHealthNewsDaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου