25 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί πρέπει να δικτυώσεις τον παππού και τη γιαγιά στο facebook


Γενικά, πιστεύεται ότι το ίντερνετ, του facebook περιλαμβανομένου, μπορεί να αποβλακώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος τεμπελιάζει και περιορίζεται σε στοιχειώδεις λειτουργίες. Εύλογα, επομένως, προκαλεί κατάπληξη το συμπέρασμα έρευνας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο Νευροψυχολογίας στη Χαβάη, σύμφωνα με την οποία το facebook μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων. 

Η έρευνα ήταν μικρής κλίμακας και διεξήχθη μεταξύ 42 ατόμων ηλικίας μεταξύ 68 και 91 ετών, οι οποίοι δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένοι με τα σόσιαλ μίντια. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας έμαθαν να χρησιμοποιούν το facebook και να ποστάρουν μια φορά την ημέρα, η δεύτερη ομάδα εκπαιδεύτηκε να χρησιμοποιεί καθημερινά ηλεκτρονικό ημερολόγιο και να γράφει αναρτήσεις, που όμως μπορούσαν να διαβαστούν μονάχα από τους ίδιους, και τέλος τα μέλη της τρίτης ομάδας αφέθηκαν στην άγνοια τους. 
Βάσει των απαντήσεων που έδωσαν όλοι οι συμμετέχοντες σε σειρά γνωστικών τεστ κατά την έναρξη και κατά τη λήξη του πειράματος, συνολικής διάρκειας οκτώ εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ασχολήθηκαν με το Facebook παρουσίασαν στο τέλος καλύτερες επιδόσεις κατά 25%, όσον αφορά την ικανότητα τους να εστιάζουν σε σχετικές πληροφορίες, κάθε φορά που δέχονταν καταιγισμό νέων πληροφοριών. Αντίθετα, στα μέλη των δύο άλλων ομάδων δεν διαπιστώθηκε καμιά απολύτως διαφορά. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι Facebookάκηδες - αλλά αυτήν τη φορά και όσοι κρατούσαν καθημερινά ηλεκτρονικό ημερολόγιο - βελτίωσαν την ικανότητα επεξεργασίας νέων πληροφοριών, ενώ αντιθέτως τα μέλη της τρίτης ομάδας δεν παρουσίασαν καμιά μεταβολή. 
Η εξαγωγή συμπερασμάτων από την έρευνα, που διενήργησαν τελειόφοιτοι φοιτητές ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Αυτά ήταν τα πρώτα βεβαιωμένα συμπεράσματα, όπως ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δείχνουν μία τάση σημαντικής ενίσχυσης της νοητικής ικανότητας των ηλικιωμένων από την εξοικείωση μ' ένα σόσιαλ μίντια όπως το Facebook, κυρίως σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν "updating", δηλαδή ο σωστός χειρισμός της εισροής νέων πληροφοριών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια πρώτη ερμηνεία είναι ότι βοηθάει ο ίδιος ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του Facebook, που εμφανίζει συνεχώς νέες πληροφορίες στο χρήστη, βοηθώντας τον εμμέσως να οργανώσει καλύτερα την προσοχή του. Αλλά, αυτό είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και από νέες έρευνες.

Πηγή: Myhealthnewsdaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου