26 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 26 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πριν από 111 χρόνια, στη γαλλική πόλη Μπεζανσόν γεννήθηκε ο σπουδαιότερος, ίσως, Γάλλος συγγραφέας με παγκόσμια απήχηση, ο Βίκτορας Ουγκό (1802-1885), ο οποίος μάλιστα είχε τη συνήθεια να εκδίδει τα έργα του την ημέρα των γενεθλίων του. 
Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Μπουτενχάιμ της Γερμανίας και ο πατέρας των μπλου τζιν, Λιβάι Στράους (1829-1902). 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει σήμερα τα γενέθλια του (59 ετών), την ίδια μέρα με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος όμως είναι 5 χρόνια μικρότερος. Γενέθλια, όμως, έχει και ο Έλληνας υφυπουργός αθλητισμού και διακεκριμένος πρώην προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης (68 ετών). 
Στο χώρο της μουσικής, δύο προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα και έχουν ξεχωρίσει είναι ο αείμνηστος Τζόνι Κας (1932-2003), αλλά και ο Μάικλ Μπόλτον (60 ετών), που έχει συνδεθεί με σοφτ μπαλάντες. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Κουβέιτ γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης. Σαν σήμερα το 1991 αποχώρησαν από το έδαφος της χώρας τα ιρακινά στρατεύματα που είχαν εισβάλει τον Αύγουστο του 1990 προκαλώντας τον πρώτο πόλεμο του Περσικού κόλπου (επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου").

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 26 Φεβρουαρίου 1815, ο εξόριστος στο νησί Έλβα πρώην αυτοκράτορας της Γαλλίας, Ναπολέων, δραπετεύει και οργανώνει την αντεπίθεση του για την ανακατάληψη της εξουσίας ένα περίπου μήνα αργότερα, που όμως δεν θα διαρκέσει περισσότερες από 100 μέρες και θα ολοκληρωθεί με την πανωλεθρία της μάχης του Βατερλό.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1993, μια βόμβα που εξερράγη έξω από το Βόρειο Πύργο των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, προκάλεσε το θάνατο 6 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Ήταν το πρώτο βομβιστικό χτύπημα στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου, ένα από τα σύμβολα της Νέας Υόρκης, με τις εφημερίδες της εποχής να κάνουν λόγο για σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ. Οκτώμιση περίπου χρόνια μετά, ένα δεύτερο, ακόμη πιο θεαματικό διπλό χτύπημα θα κατέστρεφε τους Πύργους και θ' άλλαζε το ρου της Ιστορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου