2 Μαρτίου 2013

Αποκάλυψη: τι εντόπισαν οι επιστήμονες στους μετεωρίτες που "βομβάρδισαν" τη Ρωσία;


Αυτό που φοβόντουσαν οι αρχαίοι Γαλάτες έγινε κι ο ουρανός έπεσε τα κεφάλια μας, δηλαδή στα κεφάλια των Ρώσων, στις 15 Φεβρουαρίου 2013, όταν ένας μετεωρίτης διαπέρασε στα κλεφτά την ατμόσφαιρα της γης και εξερράγη πάνω από τη Ρωσία.

Φυσικά, μπορούμε να γελάμε με το περιστατικό, καθώς δεν υπήρξαν θάνατοι πολιτών, παρά μόνο τραυματισμοί και αρκετές υλικές ζημιές. Ωστόσο, για τους επιστήμονες τα πετρώματα που περισυνελέγησαν, όσα τουλάχιστον δεν πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά από τους επιτήδειους, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστώσουν τι περιείχαν τα συγκεκριμένα, εξωγήινα ορυκτά.
Με τη βοήθεια μικροσκοπίου, φασματομέτρου μάζας και με αεριοχρωματογραφία, Ρώσοι επιστήμονες ανέλυσαν τα συστατικά των ορυκτών στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυκτολογίας V S Sobolev. Τι εντόπισαν; Τα κυριότερα ορυκτά ήταν πυριτικά (ολιβίνες και ορθοπυρόξενοι), ενώ σε μικρότερες ποσότητες εντοπίστηκαν σίδηρος, σουλφίδια νικελίου και άλλα μέταλλα  Επίσης, οι επιστήμονες εντόπισαν χλωρίνη, κλινοπυρόξενο, πλαγιόκλαστα, όπως και γυάλινες άστριες συνθέσεις στα θραύσματα ενός μετεωρίτη. Εξάλλου, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι πιθανό να περιέχεται και μικρή ποσότητα φωσφορούχου σιδήρου και νικελίου.
Γιατί θεωρείται σημαντική η γεωλογική ανάλυση των μετεωριτών που έπεσαν τόσο εντυπωσιακά πάνω από τη Ρωσία; Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτά τα πρώτα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπλαση των αρχικών σταδίων δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, καθώς πιστεύεται ότι οι μετεωρίτες είναι παρόμοιοι με το υλικό από το οποίο δημιουργήθηκαν οι πλανήτες εξ αρχής. 
Τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν στην ανάλυση δειγμάτων που είχαν καταπέσει στο χωριό Εμανζελίνκα της περιοχής Τσελιάμπινσκ και τα οποία περισυνελέγησαν από δασκάλους του Νοβοσιμπίρσκ. Δεν είναι τα μόνα που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ οι αναλύσεις και άλλων μετεωριτών που κατέπεσαν στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: The Siberian Times

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου