28 Φεβρουαρίου 2013

Ο ουρανοξύστης που...συρρικνώνεται!


Στη δεκαετία της υπερβολής - τα 80s - το πανύψηλο κτίριο των 140 μέτρων, το ξενοδοχείο Grand Prince Hotel Akasaka, γνωστό και ως "Aka-Puri", αποτελούσε το σύμβολο του αστραφτερού ιαπωνικού lifestyle, προσελκύοντας στην ιαπωνική πρωτεύουσα.βαθύπλουτους απ' όλον τον κόσμο, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν εκατοντάδες δολάρια για να διανυκτερεύσουν σε μια από τις σουίτες του.


Όμως μετά τη λαμπερή δεκαετία του '80, ακολούθησε η δεκαετία της κρίσης για την ιαπωνική οικονομία, που δεν θα μπορούσε ν' αφήσει ανεπηρέαστο και το ξενοδοχείο. Το Μάρτιο του 2011, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, τα οποία έπληξαν τον τουρισμό στην περιοχή, το ξενοδοχείο έκλεισε. Πρόσφατα, άρχισε η διαδικασία κατεδάφισης του, η οποία εξελίσσεται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς. Κάθε 10 μέρες, το ξενοδοχείο κονταίνει κατά δύο ορόφους μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς, ενώ ήδη έχει χάσει το μισό του ύψος.
Πρόκειται για την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής, οικολογικής μεθόδου κατεδάφισης, που ονομάζεται TECOREP (Οικολογικό Σύστημα Αναπαραγωγής Ταϊσέι), που πραγματοποιείται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, ενώ έχει καταφέρει να μειώσει την εκλυόμενη σκόνη κατά 90%, αλλά και την ένταση του ήχου κατά 20 ντεσιμπέλ. Για την ακρίβεια, το γκρέμισμα του ξενοδοχείου δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους κατοίκους, παρά μόνο με τα μάτια, καθώς το βλέπουν σταδιακά να.. χάνει ύψος και να κονταίνει. Δείτε εδώ ένα εντυπωσιακό βίντεο, που έχει ανέβει στο youtube:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου