28 Φεβρουαρίου 2013

Προσευχή, αυστηρά ρούχα και.. Armani! Η ζωή μιας γυναίκας στο Βατικανό


Με πληθυσμό περίπου 800 κατοίκους, το Βατικανό είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος του πλανήτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στη σελίδα του κρατιδίου στο διαδίκτυο (vaticanstate.va), ο αριθμός των γυναικών που ζουν στην "ιερή" πόλη-κράτος είναι μόλις... 52, ενώ από αυτές μόνο οι 31 έχουν την υπηκοότητα, δηλαδή το δικαίωμα να μένουν μόνιμα εκεί. Ίσως να μην είχε και πολύ άδικο η Οριάνα Φαλάτσι που - κάπως προκλητικά είναι αλήθεια - χαρακτήρισε το Βατικανό "αρσενικό terrarium".
Οι γυναίκες που ζουν στο Βατικανό είναι κυρίως σύζυγοι ανδρών που εργάζονται εκεί (από τον κηπουρό μέχρι διπλωμάτες) και οι κόρες τους, οι οποίες όμως χάνουν το δικαίωμα να μένουν στην πόλη, μόλις παντρευτούν. Επίσης, υπάρχουν δασκάλες, μία στρατιώτης, ενώ και μεταξύ των συμβούλων του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ περιλαμβάνεται μία γυναίκα, η Ίνγκριντ Στάμπα. Δεν υπάρχουν σχολεία μέσα στο Βατικανό, αλλά υπάρχει ένα νηπιαγωγείο κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, αλλά κι ένα δημοτικό σχολείο που ανήκει στην ελβετική πρεσβεία, όπου στέλνουν τα παιδιά τους. 
Αν και παλιότερα υπήρχε μεγαλύτερη εθνική ποικιλία, οι περισσότερες γυναίκες που σήμερα ζουν μόνιμα στο Βατικανό είναι Ιταλίδες. Μία από τις γυναίκες του κρατιδίου, η ιταλοπολωνικής καταγωγής Magdalena Wolinska-Riedi, σύζυγος ενός μέλους της Ελβετικής Φρουράς, έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, όπου περιγράφει πώς είναι η ζωή της εκεί.
Σύμφωνα με την περιγραφή της, γενικά η ζωή στο Βατικανό είναι όπως σ' ένα μικρό χωριό, με τη διαφορά ότι υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Όλες οι γωνιές του κρατιδίου ελέγχονται από κάμερες ασφαλείας, αλλά και από τους φρουρούς, οι οποίοι επιβλέπουν τα πάντα - ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το Βατικανό. Στα θετικά περιλαμβάνονται η έλλειψη φόρων και η δυνατότητα αγοράς επώνυμων ρούχων, όπως Prada, Valentino, Armani κλπ, και φυσικά όλα αφορολόγητα.
Παλιότερα, οι γυναίκες ήταν πιο περιορισμένες, καθώς δεν είχαν καν το δικαίωμα ν' ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Σήμερα, ωστόσο, οι περισσότερες απαγορεύσεις έχουν αρθεί. Δεν υπάρχουν βέβαια μια σειρά από προνόμια, όπως ένας γυναικολόγος, αλλά το πρόβλημα έχει λυθεί, καθώς το Βατικανό συνεργάζεται με γιατρό στη Ρώμη. 
Οι γυναίκες φροντίζουν να βγαίνουν όλες μαζί μία φορά το μήνα σε κάποιο εστιατόριο της Ρώμης, όχι μόνο για να είναι πιο "δεμένες", αλλά κι επειδή το φαγητό της ιταλικής πρωτεύουσας είναι φθηνότερο απ' ό,τι στο Βατικανό. Δεν υπάρχουν, φυσικά, ινστιτούτα ομορφιάς ή κομμωτήρια, όμως το Βατικανό διαθέτει γυμναστήριο και προπονητή. Το dress code είναι αρκετά αυστηρό. Δεν επιτρέπονται τα ακάλυπτα γόνατα και οι γυμνοί ώμοι, όπως και οι χαμηλοί λαιμοδέτες στα φουστάνια - αν και οι γυναίκες που απλά εργάζονται στο Βατικανό, αλλά ζουν στη Ρώμη, έχουν περισσότερες ελευθερίες στο θέμα αυτό.
Εξίσου αυστηρές είναι και οι ώρες κοινής ησυχίας. Μέχρι τα μεσάνυχτα, όλοι πρέπει να βρίσκονται στα σπίτια, ενώ κλείνουν και οι πύλες. Αν κάποιος κάτοικος είχε βγει βόλτα στη Ρώμη και ξεχάστηκε να επιστρέψει έγκαιρα, θα πρέπει να αφήσει το όνομα του στην πύλη και να ακολουθηθεί ολόκληρη διαδικασία, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος. Το ίδιο αυστηρό είναι το ωράριο και για τους τυχόν φιλοξενούμενους - τα αδέρφια ή οι γονείς ενός από τους συζύγους σε μια οικογένεια, ενώ ξαδέρφια και φίλοι δεν επιτρέπεται να διανυκτερεύσουν στο Βατικανό.

Ο ρόλος των γυναικών είναι ενεργός στις θρησκευτικές γιορτές - από το βάψιμο των αβγών του Πάσχα μέχρι το πλέξιμο στεφανιών και την κατασκευή κεριών κατά τη νηστεία των Χριστουγέννων. Φυσικά, παρευρίσκονται σε κάθε Θεία Λειτουργία - όχι μόνο τις Κυριακές, αλλά σε κάθε Λειτουργική γιορτή προς τιμή των Αγίων. Βέβαια, όταν μια γυναίκα δέχεται ν' ακολουθήσει τον άντρα της στο Βατικανό, προφανώς θα πρέπει να έχει μια στενή σχέση με την Εκκλησία. Επίσης, μία φορά το μήνα οι γυναίκες διοργανώνουν δείπνο για τους αξιωματικούς της Ελβετικής Φρουράς και τις οικογένειες τους.
Τα σκάνδαλα είναι ελάχιστα και τα διαζύγια σπάνια. Πριν λίγα χρόνια, ένα ζευγάρι χώρισε, επειδή η σύζυγος ενός εκ των φρουρών είχε παράνομο δεσμό μ' έναν άλλο. Φυσικά, και οι τρεις έφυγαν από το Βατικανό. Το πιο γνωστό, ωστόσο, σκάνδαλο, συνέβη το Μάιο του 1998, όταν ένας νεαρός Ελβετός Φρουρός ονόματι Cédric Tornay αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως δολοφόνησε τον αξιωματικό Alois Estermann και τη σύζυγο του, Gladys Meza Romero. Πολλά έχουν γραφτεί για την υπόθεση, που ωστόσο παραμένει μυστήριο, καθώς το Βατικανό απαγόρευσε τη διαρροή περισσότερων στοιχείων για την υπόθεση. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου