28 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 28 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2013. Τελευταία μέρα του "κουτσοφλέβαρου", του μήνα με τις λιγότερες μέρες του χρόνου. Τις δύο κυριότερες εξηγήσεις, γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 μέρες, μπορείτε να τις διαβάσετε κλικάροντας εδώ.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2008, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1953. 
Γενέθλια έχει σήμερα ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάνιελ Χάντλερ (43 ετών), ο οποίος έχει υπογράψει τη δημοφιλή σειρά παιδικών βιβλίων "Μια σειρά από ατυχή γεγονότα" με το ψευδώνυμο Λέμονι Σνίκετ.
Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα και ο Έλληνας τραγουδιστής Μανόλης Λιδάκης, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 28 Φεβρουαρίου 1961.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Οι κάτοικοι της Ταϊβάν γιορτάζουν την Ημέρα Μνήμης της Ειρήνης. Στις 28 Φεβρουαρίου 1947 χιλιάδες κάτοικοι της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς των αξιωματούχων. Αφορμή αποτέλεσε η απάνθρωπη μεταχείριση και η κατάσχεση των εμπορευμάτων μιας γυναίκας, που ήταν πλανόδια πωλήτρια αφορολόγητων τσιγάρων. Η διαμαρτυρία της 28ης Φεβρουαρίου σημαδεύτηκε από βίαιη καταστολή και το θάνατο πολλών διαδηλωτών - συνολικά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκτελέστηκαν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι. Καθώς επί πολλά χρόνια τα γεγονότα αυτά αποτελούσαν ταμπού για τη μικρή κοινωνία της Ταϊβάν, η καθιέρωση της σημερινής γιορτής αποτελεί μια προσπάθεια επούλωσης των πληγών και αυτοκριτικής από την πλευρά της επίσημης πολιτείας.
Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Σπάνιων Ασθενειών. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα rarediseaseday.org, υπάρχουν περιπτώσεις από 6.000 σπάνιες ασθένειες που πλήττουν περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το κεντρικό σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι, "Οι σπάνιες ασθένειες δεν έχουν σύνορα", μια έκκληση έμπρακτης εκδήλωσης αλληλεγγύης, αλλά και οικονομικής ενίσχυσης για την εντατικοποίηση των ερευνών, ώστε να καταστούν και οι σπάνιες ασθένειες ιάσιμες.
[Διαβάστε σχετικές ειδήσεις που έχουν γραφτεί στο παρόν μπλογκ κλικάροντας στον παρακάτω σύνδεσμο: σπάνιες ασθένειες]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -info:
Στις 28 Φεβρουαρίου 1943, πραγματοποιείται η κηδεία του ποιητή Κωστή Παλαμά, που είχε φύγει από τη ζωή μια μέρα νωρίτερα. Χιλιάδες πολίτες συνόδευσαν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία, ενωμένοι σαν μια γροθιά τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο κάτω από τα βλέμματα των έκπληκτων Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών, ενώ ο Άγγελος Σικελιανός απήγγειλε το επιτάφιο ποίημα "Ηχήστε οι σάλπιγγες".
Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα, πέρα ως πέρα...
Βογκήστε, τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!

Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα! Ένα βουνό
με δάφνες αν υψώσουμε ως το Πήλιο κι ως την Όσσα, 
κι αν το πυργώσουμε ως τον έβδομο ουρανό, 
ποιον κλει, τι κι αν το πει η δικιά μου η γλώσσα;

Μα Εσύ, Λαέ, που τη φτωχή Σου τη μιλιά
Ήρωας, την πήρε και την ύψωσε ως τ' αστέρια,
μεράσου τώρα τη θεϊκή φεγγοβολιά
της τέλειας Δόξας Του,  ανασήκωσ' Τον στα χέρια

γιγάντιο φλάμπουρο, κι απάνω κι από μας
που Τον υμνούμε, με καρδιά αναμμένη,
πες μ' ένα μόνο ανασασμόν: "ο Παλαμάς!",
ν' αντιβογκήσει τ' όνομα Του η Οικουμένη!

Ηχήστε, οι σάλπιγγες.. Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα, πέρα ως πέρα...
Βογκήστε, βούκινα πολέμου!... Οι ιερές 
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!

Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα! Ένας λαός,
σηκώνοντας τα μάτια του, τη βλέπει
κι ακέριος φλέγεται ώσμε τ' άδυτο ο Ναός,
κι από ψηλά νεφέλη Δόξας Τονε σκέπει.

Τι πάνωθέ μας, όπου ο άρρητος παλμός
της αιωνιότητας αστράφτει, αυτήν την ώρα
Ορφέας, Ηράκλειτος, Αισχύλος, Σολωμός
την άγια δέχονται ψυχή την τροπαιοφόρα,

που, αφού το Έργο της θεμέλιωσε βαθιά
στη γην αυτή με μιάν ισόθεη Σκέψη,
τον τρισμακάριο τώρα πάει ψηλά τον Ίακχο
με τους αθάνατους θεούς για να χορέψει.

Ηχήστε, οι σάλπιγγες.. Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα, πέρα ως πέρα...
Βόγκα, Παιάνα! Οι σημαίες οι φοβερές,
στης Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε τον αέρα!


Στις 28 Φεβρουαρίου 1986, στις 23.21΄ τοπική ώρα, έπεφτε νεκρός ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, από τα πυρά αγνώστου και ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με τη συνοδεία της συζύγου του από τον κινηματογράφο. Ο άνθρωπος που συνελήφθη αρχικά, ένας τοξικομανής που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για φόνο, αν και καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό, αθωώθηκε ύστερα από την εκδίκαση της έφεσης που είχε ασκήσει. Το γεγονός σόκαρε τους φιλήσυχους Σουηδούς, ενώ η σκιά της δολοφονίας του Πάλμε βαραίνει μέχρι σήμερα τη σκανδιναβική χώρα, καθώς το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου