27 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 27 Απριλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 27 Απριλίου 2013. Ευρώ, δεύρο έξω (από τις τσέπες)! Δεν έχουμε κι όλοι από μια νονά του Πάσχα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του πνεύματος γεννήθηκε σαν σήμερα, ο λόγιος Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833), ο κυριότερος εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού, που άσκησε τεράστια επιρροή - αν και όχι πάντα θετική - στα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους.
Άλλοι σημαντικοί Έλληνες, που γεννήθηκαν σαν σήμερα και άφησαν το στίγμα τους, υπήρξαν ο Νίκος Ζαχαριάδης (1903-1973), ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ που προκάλεσε διαιρέσεις και στο εσωτερικό του κόμματος του, καθώς και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος (1935-2011), ο μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας σκηνοθέτης που το έργο του είχε διεθνή απήχηση.
Τέλος σαν σήμερα γεννήθηκαν ο Σάμιουελ Μορς (1791-1872), ο εφευρέτης του τηλέγραφου και του ομώνυμου κώδικα επικοινωνίας, όπως και η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Αιμέ (σήμερα 81 ετών), πρωταγωνίστρια πολύ σημαντικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως "Ντόλτσε Βίτα" και "81/2" του Φεντερίκο Φελίνι.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Σλοβενία γιορτάζεται η Ημέρα της Αντίστασης. Σαν σήμερα το 1941, λίγες μόνο μέρες μετά την κατάληψη της τότε Γιουγκοσλαβίας από το γερμανικό στρατό, συγκροτήθηκε στη Σλοβενία το Απελευθερωτικό Μέτωπο, σκοπός του οποίου ήταν η απελευθέρωση της χώρας από την γερμανική, την ιταλική και την ουγγρική κατοχή που είχε επιβληθεί.

Στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία γιορτάζεται η Ημέρα της Ελευθερίας. Σαν σήμερα το 1994 διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά το τέλος του Απαρτχάιντ, στις οποίες δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχαν όλοι οι πολίτες της χώρες, χωρίς οποιαδήποτε φυλετική διάκριση. Μεγάλος νικητής των εκλογών εκείνων ήταν το Αφρικανό Εθνικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα, που απέσπασε ποσοστό 62.65%.

Στο Τόνγκο και στη Σιέρα Λεόνε γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Οι δύο αφρικανικές χώρες έγιναν ανεξάρτητες στις 26 Απριλίου 1960 και 1961 αντίστοιχα - η πρώτη ήταν γαλλική αποικία, ενώ η δεύτερη ήταν βρετανική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 27 Απριλίου 1941 και ώρα 8.25΄ το πρωί, ο γερμανικός στρατός εισήλθε στην Αθήνα και η ναζιστική σημαία υψώθηκε στην Ακρόπολη. Όπως σημείωνε στην ανακοίνωση του ο δήμαρχος της Αθήνας, Αμβρόσιος Πλυτάς, "σήμερον Κυριακήν 27ην Απριλίου και ώραν 8ην π.μ. τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθον εις την πόλιν των Αθηνώνκαι έλαβον κατοχήν αυτής. Υπό των επί κεφαλής γερμανικών στρατευμάτων [παρασχέθηκαν] κατηγορηματικαί διαβεβαιώσεις ότι ο πληθυσμός των Αθηνών δεν έχει να φοβήται απολύτως τίποτε. Καλούμεν πάντας όπως επιδείξωσιν τάξιν, αξιοπρέπειαν και ευγένειαν".

Στις 27 Απριλίου 1945 ο Μπενίτο Μουσολίνι συνελήφθη από τελωνοφύλακες στη λίμνη Κόμο, την ώρα που με δύο στενούς συνεργάτες του, τους Παβολίνι και Φαρινάτσι, κατευθυνόταν προς την Ελβετία, ενώ παράλληλα οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής της βορείου Ιταλίας παραδίδονταν στους Συμμάχους. 

Στις 27 Απριλίου 1984, άφησε την τελευταία του πνοή, στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ο πρώτος Έλληνας ασθενής που προσεβλήθη από τον ιό του AIDS, όπως ανακοινώθηκε από το καθηγητή μικροβιολογίας Γιάννη Τσελέντη. Δεν ανακοινώθηκε το όνομα του ασθενή, όμως σύμφωνα με τις εφημερίδες, που αφελώς χαρακτήριζαν το AIDS ως "νόσος των ομοφυλοφίλων", το θύμα ήταν ναυτικός, που είχε ταξιδέψει στην Αμερική και την Αφρική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Τα ρομπότ είχαν εξάψει τη φαντασία των ανθρώπων τις δεκαετίες '50 και '60, σε βαθμό που να οραματίζονται τη δημιουργία ανθρωποειδών σε ρόλο οικιακής βοηθού. Φυσικά, οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν στην πράξη, αλλά έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τι περίπου είχαν υπόψη τους τότε οι επιστήμονες. Στις 27 Απριλίου 1957, η εφημερίδα "Ελευθερία" έγραφε:
"Εις την σοβιετικήν επιθεώρησιν "Επιστήμη και Ζωή" δημοσιεύεται άρθρον, εις το οποίον πριγράφεται η κατασκευή διά το μέλλον ενός μηχανήματος ρομπότ το οποίον θα είναι συνδυασμός μαγειρίσσης-γκουβερνάντας και "ιδιαιτέρας γραμματέως".
Το εν λόγω ρομπότ θα αφυπνίζη την πρωίαν τους "κυρίους" του μετά μουσικής, θα προετοιμάζη το πρωινόν ρόφημα, θα ετοιμάζη την τράπεζαν, θα ασχολήται με το "νοικοκυριό", θα ανοίγη την θύραν εις τους επισκέπτας, θα απαντά εις τηλεφωνήματα, θα αναλαμβάνη δε μάλιστα και ωρισμένας πρωτοβουλίας. 
Την εσπέραν, ενώ οι γονείς θα απουσιάζουν, το ρομπότ θα φροντίζη διά την έγκαιρον κατάκλισιν των παιδιών και θα κλείη την συσκευήν τηλεοράσεως, όταν το πρόγραμμα είναι ακατάλληλον δι' ανηλίκους. 
Μεταξύ των άλλων θαυμαστών ιδιοτήτων του, το ρομπότ θα υπομιμνήσκη εις τους κυρίους του "τας εργασίας της επομένης", την τυχόν βλάβην του ανελκυστήρος και, εις περίπτωσιν ανάγκης, "θα είναι εις θέσιν να καλέση ταξί".
Η σοβιετική επιθεώρησις γράφει ότι η συσκευή αύτη ευρίσκεται επί του παρόντος εις το στάδιον της μελέτης, ότι όμως η πρόοδος της συγχρόνου επιστήμης είναι τοιαύτη, ώστε να επιτρέπη την πρόεβλεψιν ότι θα υπάρξη το ρομπότ αυτό εις την πραγματικότητα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου