23 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 23 Απριλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 23 Απριλίου 2013. Είναι κάτι μέρες, όπως η σημερινή, που λες και τραβούν σαν μαγνήτης τα σημαντικά γεγονότα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Στις 23 Απριλίου 1564 φέρεται να γεννήθηκε ο κλασικός θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι αυτή είναι η ακριβής ημερομηνία. Το σίγουρο είναι ότι βαφτίστηκε στις 26 Απριλίου 1564, ενώ πέθανε στις 23 Απριλίου 1616.
Νομπελίστες που γεννήθηκαν σαν σήμερα, ήταν ο Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ (1858-1947, Νόμπελ Φυσικής 1918 "για τη συμβολή του στην εξέλιξη της φυσικής με την ανακάλυψη των κβάντων ενέργειας") και ο Καναδός πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Λέστερ Πίρσον (1897-1972, Νόμπελ Ειρήνης 1957 "για το ρόλο που διαδραμάτισε στην προσπάθεια λήξης της κρίσης του Σουέζ και επίλυσης του Μεσανατολικού μέσω των οργάνων του ΟΗΕ" - ένα αρκετά αμφιλεγόμενο βραβείο)
Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού που γεννήθηκαν μια μέρα σαν τη σημερινή υπήρξαν ο Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Μόραλης (1916-2009) και ο Ρώσος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953). 
Πενήντα εννιά ετών γίνεται ο αιρετικός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, τα 46 κλείνει η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελίνα Κανακαρίδης (γνωστή από τη σειρά CSI), ενώ το άλλοτε παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ, που έβγαζε περισσότερα χρήματα κι από τις πιο ακριβοπληρωμένες ντίβες της εποχής, η Σίρλεϊ Τεμπλ κλείνει τα 85.
Υπό μία έννοια, γενέθλια έχει σήμερα και το Youtube, καθώς στις 23 Απριλίου 2005 ανέβηκε το πρώτο βίντεο της δημοφιλούς ιστοσελίδας, που άλλαξε τη σχέση μας με το διαδίκτυο.
{Βλ. σχετικά: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ YOUTUBE!]

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Τουρκία γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας. Σαν σήμερα το 1920 συνήλθε στην Άγκυρα η πρώτη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Κι επειδή τα παιδιά θεωρούνται το μέλλον όλων των κοινωνιών, η σημερινή ημέρα είναι γνωστή και ως Ημέρα των Παιδιών. 
Επίσης, η σημερινή θρησκευτική γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που στην Ορθόδοξη εκκλησία φέτος έχει μετατεθεί λόγω Πάσχα, αποτελεί ημέρα αργίας στο Βατικανό, αλλά και στην Αραγόνα της Ισπανίας.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Γιατί σήμερα; Προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ Θερβάντες, που πέθανε στις 22/23 Απριλίου 1616, αλλά και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στις 23 Απριλίου. (Στην πραγματικότητα, οι ημερομηνίες δεν είναι απολύτως ακριβείς, ενώ στην περίπτωση του Σαίξπηρ υπάρχει κι ένα θέμα τόσο αν πράγματι γεννήθηκε 23 Απριλίου όσο και με τη χρήση του Ιουλιανού ημερολογίου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι η επικρατούσαν αντίληψη και ο συμβολισμός της σημερινής ημέρας).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 23 Απριλίου 1930, ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 7.58΄ το πρωί στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων, ο οποίος μάλιστα έγινε αισθητός μέχρι τη Σαντορίνη, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο νησί της Κω. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων, ενώ σε συντρίμμια μετατράπηκαν οι συνοικισμοί Αντιμάχεια, Κέφαλος, Πηλί, Καρδάμενα και η παλιά πόλη της Κω. Χαρακτηριστική ήταν η καταστροφή του ναού του Αγίου Νικολάου, που την ώρα του σεισμού ήταν ασφυκτικά γεμάτος από πιστούς, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους, καθώς καταπλακώθηκαν από το ναό.
Μικρότερες καταστροφές υπήρξαν και στη Νίσυρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιταλικές αρχές, που διοικούσαν τα Δωδεκάνησα, δεν επέτρεψαν την αποστολή ελληνικής βοήθειας μέσω εράνων, αλλά δήλωσαν ότι θα αναλάμβαναν το πλήρες έργο της περίθαλψης των κατοίκων, μια απόφαση που παρόλα αυτά δεν έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και από την ελληνική Εκκλησία ειδικότερα, η οποία διοργάνωσε έρανο υπέρ των σεισμοπαθών της Δωδεκανήσου.

Στις 23 Απριλίου 1935, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με ελάχιστο κόσμο στο ακροατήριο, σε αίθουσα της Σχολής Χωροφυλακής ξεκίνησε η δίκη των πολιτικών προσώπων που κατηγορούνταν ότι εμπλέκονταν στο Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935. Μία μέρα νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η δίκη των αξιωματικών του στρατού, ενώ η θανατική ποινή είχε επιβληθεί στους Παπούλα και Κοιμήση. 
Κατηγορούμενοι στη δίκη που ξεκίνησε σαν σήμερα ήταν μεταξύ άλλων ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε ήδη αναχωρήσει για το Παρίσι και απουσίαζε, ο γιος του Κυριάκος και ο Νικόλας Πλαστήρας, που ήταν επίσης απόντες, αλλά και σειρά επιφανών πολιτικών του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, όπως ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Στυλιανός Γονατάς, ο Γεώργιος Καφαντάρης, ο εκδότης του "Ελευθέρου Βήματος" Δημήτρης Λαμπράκης κ.ά. 

23 Απριλίου 1941: "Το σκληρό πεπρωμένο του πολέμου αναγκάζουν ημάς σήμερον, όπως ομού μετά του διαδόχου του θρόνου και της νομίμου κυβερνήσεως της χώρας απομακρυνθώμεν εξ Αθηνών και μεταφέρωμεν την πρωτεύουσαν του Κράτους εις Κρήτην, οπόθεν θα δυνηθώμεν να συνεχίσωμεν τον αγώνα, τον οποίον η θέλησις του έθνους ολοκλήρου και το καθήκον της περιφρουρήσεως της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητος της χώρας επέβαλλον ημίν να αναλάβωμεν, μετά την απρόκλητον επίθεσιν, ην υπέστημεν εκ μέρους των Αυτοκρατοριών...". Έτσι ξεκινούσε το διάγγελμα του τότε αρχηγού του κράτους - βασιλιά Γεωργίου Β΄ - με το οποίο ανακοινωνόταν η απόφαση για αναχώρηση των αρχών της χώρας από την πρωτεύουσα του κράτους με προορισμό την Κρήτη, όπου ο αγώνας συνεχίστηκε τις επόμενες εβδομάδες, εν όψει της προέλασης του γερμανικού στρατού, ο οποίος θα καταλάμβανε την πρωτεύουσα τέσσερις μέρες αργότερα. 

Στις 23 Απριλίου 1973, η δημοσίευση δηλώσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι προκάλεσαν την κατάσχεση των φύλλων των εφημερίδων "Βραδυνή", "Θεσσαλονίκη" και "Athens News", με την κατηγορία της "Αναζωπύρωσης πολιτικών παθών" με δήθεν "στασιαστικά δημοσιεύματα". Η λογοκρισία της δικτατορίας σε όλο της το μεγαλείο.

Στις 23 Απριλίου 1999, ο βομβαρδισμός της σερβικής κρατικής τηλεόρασης στις 2 τα ξημερώματα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ εν τω μέσω του πολέμου για το Κοσσυφοπέδιο, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 18. Χαρακτηρίστηκε ως "χτύπημα κατά της ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης", όμως για το ΝΑΤΟ επισήμως ήταν απλά ακόμη μία "παράπλευρη απώλεια". Άλλωστε, σε καιρό πολέμου η προπαγάνδα βρίσκεται στο επίκεντρο και η ενημέρωση στοχοποιείται.

Στις 23 Απριλίου 2010, με έντονα ποιητική διάθεση και με φόντο το Καστελόριζο, όπου είχε βρεθεί για άλλο σκοπό, ο πρωθυπουργός της χώρας Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωνε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στο νεοπαγή μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"..... Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή κυβέρνηση και ελληνικός λαός- ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας. 
Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για τη στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια..... Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε. είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από τη δυσκολία δανεισμού.
.... Έχω ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι. 
Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους. 
Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στις 23 Απριλίου 1896, η εφημερίδα "Το Άστυ" επανήλθε στα ευρήματα των ανασκαφών στους Δελφούς, δίνοντας λεπτομερέστερη περιγραφή του αγάλματος του Ηνιόχου, που είχε ανακαλυφθεί πρόσφατα:
"Κατά νεωτέρας τηλεγραφικώς εκ Δελφών πληροφορίας το ανευρεθέν προ ημερών κατά τας εκεί ανασκαφάς της Γαλλικής σχολής ορειχάλκινον άγαλμα είνε μοναδικόν εις το είδος του, ου μόνον λόγω τέχνης, ήτις είνε εξαισία, αλλά και λόγω ιδίως διαστάσεων, διότι είνε ύψους 1,78 του μέτρου. Εις το Μουσείον μας μόλις 25 εκατοστομέτρων αγάλματα του είδους αυτού έχομεν, εν Ευρώπη δε δεν υπερβαίνουν το 1 και 20 του μέτρου.
Το άγαλμα τούτο είνε σώον από κεφαλής μέχρι ποδών, στερείται δε μόνον της αριστεράς χειρός, ήτις πιθανώς θα ευρεθή εκεί που. Φέρει εσθήτα, της οποίας αι πτυχαί είνε εξαιρέρως κανονικαί, περισφίγγεται δε κάτωθεν του στήθους διά ζώνης. Η κόμη είνε λαμπρώς διηυθετημένη, πέριξ του μετώπου φέρει ταινίαν ειργασμένην.
Η κόρη και η ίρις των οφθαλμών εξαιρετικώς δεδηλωμέναι αποτελούνται εξ εγκαύστου μίγματος (σμάλτου) αι βλεφαρίδαι επίσης. Η δεξιά χειρ κρατεί ηνία ίππου, ούτινος ευρέθησαν οι δύο οπίσθιοι πόδες μετά της ουράς. Οι μετά ούλων πλόκαμοι περιβάλλουσι τα ώρα και τα κροταφικά μέρη. Παριστάνει νεανίαν πωγωνοφόρον, η εν συνόλω χάρις και έκφρασις του οποίου είνε εξαισία.
Προς μελέτην του σπουδαίου τούτου ευρήματος, όπερ κατά την γνώμην των ημετέρων, είνε αρχαϊκής εποχής, μεταβαίνει αύριον εις Δελφούς ο διευθυντής της γαλλικής Σχολής κ. Ωμόλ".
[βλ σχετικά και: Σαν σήμερα: 21 Απριλίου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου