9 Ιουνίου 2013

Γιατί ο Γάλλος πρόεδρος εμποδίζει ένα ζευγάρι να παντρευτεί (και μάλιστα τους στέλνει και σχετική επιστολή);


Όλα του γάμου δύσκολα για ένα ζευγάρι από τη Γαλλία, που επιθυμούν ν' ανεβούν τα σκαλιά του δημαρχείου και να ενώσουν για πάντα τις ζωές τους, όμως δεν τους το επιτρέπει η γαλλική νομοθεσία. Μάλιστα, στο θέμα παρενέβη και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ή τέλος πάντων το γραφείο του προεδρικού μεγάρου, που απέστειλε επιστολή στους φιλόδοξους μελλόνυμφους, για να τους υπενθυμίσει το παράνομο του επικείμενου γάμου τους. Μια ακόμη ιστορία καθημερινής τρέλας για γέλια και για κλάματα από τη Γαλλία με αγάπη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1989, η 24χρονη τότε Ελίζαμπεθ Λορέντζ ερωτεύθηκε έναν κατά πολύ μεγαλύτερο της άνδρα, με τον οποίο θα συμβίωναν για 17 χρόνια. Μάλιστα, το 1997 απέκτησαν και μια κορούλα, ενώ το 2003, η Ελίζαμπεθ και ο σύντροφος της ήρθαν σε κοινωνία γάμου. 
Για κάποιο λόγο, όμως, η ευτυχία τους διακόπηκε το 2006, όταν χώρισαν οι δρόμοι του ζευγαριού και η Ελίζαμπεθ στράφηκε μεταξύ άλλων για παρηγοριά και στον κατά τρία χρόνια μικρότερο της Έρικ Χόλντερ, ο οποίος τύχαινε να είναι γιος του συζύγου της από προηγούμενο γάμο -άρα και αυτομάτως δικός της "θετός γιος" σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Τέλος πάντων, το ένα έφερε το άλλο και η Ελίζαμπεθ με τον Έρικ ήρθαν πιο κοντά απ' ό,τι υπολόγιζαν, ερωτεύτηκαν μεταξύ τους και μάλιστα αποφάσισαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο τον ερχόμενο Ιούλιο.
Ο πατέρας του Έρικ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ερωτική σχέση του γιου με την πρώην σύζυγο του, αφού άλλωστε αυτή αναπτύχθηκε μετά το διαζύγιο του με την Ελίζαμπεθ, η οποία δεν υπήρξε μια Γαλλίδα "Αναστασία". Αντιθέτως, το πρόβλημα το έχει η γαλλική νομοθεσία, καθώς το άρθρο 162 του γαλλικού Αστικού Κώδικα είναι σαφές: "Ο γάμος απαγορεύεται μεταξύ όλων των ανιόντων και των κατιόντων και όσων έχουν συγγένεια μέσω γάμου".
Τι κι αν η Ελίζαμπεθ δεν υιοθέτησε ποτέ της τον Έρικ με κάποιο νομικό έγγραφο -και γιατί να το κάνει, αφού ο Έρικ ήταν ενήλικας, όταν εκείνη είχε παντρευτεί τον πατέρα του- τι κι αν κανένας συγγενής δεν έχει πρόβλημα με την ένωση των δύο εις σάρκα μία... το μέγαρο των Ηλυσίων αποφάσισε να παρέμβει, όταν έλαβε γνώση του γάμου. Προφανώς ο δήμαρχος του χωριού Νταμπό του γεωγραφικού διαμερίσματος Μοσέλ της βορειοανατολικής Γαλλίας δεν ήξερε τι να κάνει και φοβούμενος μήπως παραβίαζε το νόμο, θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της χώρας. 
Στην επιστολή του Ολάντ, που το πιθανότερο είναι ότι την έγραψαν οι συνεργάτες του, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί να δοθεί καμία άδεια, σε περίπτωση που ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτήν τη συγγένεια είναι ζωντανός". Με άλλα λόγια, για να ευλογηθεί από το δήμαρχο ο γάμος της Ελίζαμπεθ και του Έρικ, θα πρέπει να έχει προηγουμένως πεθάνει ο πατέρας του τελευταίου, ώστε να πάψει να υφίσταται ο όποιος συγγενικός δεσμός! 
Παράλογο δεν το βρίσκετε; Κάτι τέτοιο σκέφτεται και το απελπισμένο ζευγάρι, που ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν σκοπεύουν, όμως, ν' αναβάλλουν τα γαμήλια σχέδια τους, καθώς όλα σχεδόν είναι έτοιμα: από την αίθουσα δεξίωσης μέχρι την εταιρία κέιτερινγκ και το συγκρότημα που θα τραγουδήσει, ενώ συνολικά έχουν ήδη ξοδέψει περισσότερα από 8.000 ευρώ. 
Το ζευγάρι έχει απασχολήσει τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με την Ελίζαμπεθ να δηλώνει ότι ζει "έναν εφιάλτη, τον οποίο ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορείται για "αιμομιξία", ενώ ο Έρικ αποκάλυψε ότι μια αντίστοιχη ιστορία είχε συμβεί και με τη μητέρα του, η οποία μετά το διαζύγιο της παντρεύτηκε τον αδερφό του συζύγου της -δηλαδή τον κουνιάδο της Ελίζαμπεθ- με τη διαφορά ότι τότε δεν είχε τεθεί κανένα απολύτως εμπόδιο από την πλευρά του γαλλικού κράτους -ούτε φυσικά είχε στείλει επιστολή ο τότε Γάλλος πρόεδρος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου