9 Ιουλίου 2013

Η συχνή κατανάλωση ψαριού κάνει κακό στην υγεία;


Το ψάρι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές μας λέγαν όλοι μέχρι τώρα -από επιστήμονες μέχρι μαμάδες. Έρχεται, όμως, ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας για την Υγεία (ANSES) να προειδοποιήσει ότι ναι μεν τα ψάρια είναι όντως μια αρκετά ωφέλιμη τροφή, όμως δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Για την ακρίβεια, δεν θα πρέπει να τρώμε περισσότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα. Ο λόγος;

Σύμφωνα με έκθεση της ANSES, που είδε το φως της δημοσιότητας, η υπερβολική κατανάλωση ψαριών προκαλεί αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από υδράργυρο και άλλες τοξίνες (π.χ. πολυχλωριωμένα διφαινύλια). Η αιτία βρίσκεται στην αυξημένη μόλυνση των υδάτων, είτε πρόκειται για τα νερά της θάλασσας είτε για τα ποτάμια και τις λίμνες. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο γαλλικό, αλλά παγκόσμιο. 
Μια από τις συνέπειες της αποψίλωσης των δασών είναι η διοχέτευση 260 τόνων υδραργύρου σε λίμνες και ποτάμια παγκοσμίως. Εξάλλου, τα τελευταία 100 χρόνια, έχει παρατηρηθεί διπλασιασμός της ποσότητας του υδραργύρου, που έχει μετρηθεί σε βάθος έως και 100 μέτρων από την επιφάνεια των θαλασσών. 
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία, η ANSES συνιστά να μην καταναλώνουμε περισσότερες από δύο μερίδες ψαριών, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί ή η καπνιστή πέστροφα. Μάλιστα, ορισμένα ψάρια που ευδοκιμούν στα γλυκά νερά, όπως η τσιπούρα, ο κυπρίνος και το γατόψαρο, θα πρέπει να καταναλώνονται το πολύ μία φορά το μήνα από έγκυες γυναίκες, καθώς και από παιδιά. Αλλά και γενικότερα, οι δύο αυτές ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ψαριών του γλυκού νερού, διότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Επιπλέον, ο γαλλικός οργανισμός έδωσε συμβουλές προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν ψάρια από "μη νόμιμες ιχθυοτροφικές περιοχές", αλλά και να μαγειρεύουν καλά τα ψάρια που θα βάλουν στο τραπέζι τους. Κι επειδή από τον κίνδυνο δεν φαίνεται να ξεφεύγουν οι λάτρεις του σούσι, η ANSES συνιστά να καταψύχουμε τα ψάρια για εφτά ημέρες, προτού ετοιμάσουμε σούσι, ώστε να καταστραφούν όλα τα παράσιτα. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου