7 Ιουλίου 2013

Ποπ μουσική made in Βόρειο Κορέα


Μια από τις πιο "βαριές" και κερδοφόρες βιομηχανίες της Νοτίου Κορέας είναι η ποπ κουλτούρα -μουσική και κινηματογράφος. Ειδικά η νοτιοκορεατική ποπ μουσική, γνωστή και ως K-pop, που εδώ και πολλά χρόνια έχει κατακτήσει τους λαούς της νότιας και της ανατολικής Ασίας, ζει στιγμές πρωτοφανούς δόξας μετά την ανέλπιστη, παγκόσμια επιτυχία  του "Gangnam Style". Και η Βόρειος Κορέα; αυτό το περίεργο, απομονωμένο και απόλυτα μυστικοπαθές κράτος, που θέλει να λέγεται κομμουνιστικό, αλλά μοιάζει να έχει κολλήσει στο μακρινό πληθυσμό; Τι μουσική ακούν οι κάτοικοι του, όσοι τουλάχιστον έχουν λύσει το βιωτικό τους πρόβλημα;

Ένα από τα δημοφιλέστερα γυναικεία ποπ συγκροτήματα της Βορείου Κορέας αποτελείται από τις κοπελιές που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, το οποίο είναι ανεβασμένο στο Youtube. Ονομάζονται Moranbοng και το τραγούδι τους ονομάζεται "Ας μάθουμε". Σύμφωνα με τη Wikipedia, το συγκρότημα δημιουργήθηκε από το νυν πρόεδρο της χώρας, Κιμ Γιονγκ-Ουν το 2012, στα πλαίσια ενός... εκμοντερνισμού της χώρας, ώστε να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του νέου αιώνα.
Συμβαδίζει όμως; Μπορεί το "Ας μάθουμε" να ηχογραφήθηκε το 2012, ωστόσο μοιάζει να έχει βασιστεί σε κάποια μπανάλ συμμετοχή από το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον της δεκαετίας του '70. Βέβαια, αν ακούγετε μοντέρνο και φρέσκο στους Βορειοκορεάτες, τι να πει άλλο κανείς... Αλλά αν αυτό είναι τραγούδι του 21ου αιώνα, τότε δεν τολμώ να φανταστώ τι ακούγανε οι καημένοι άνθρωποι πριν 10-15 χρόνια -σουίνγκ;
Εξάλλου, στην προκειμένη περίπτωση ο όρος "ποπ τραγούδι" είναι καταχρηστικός και από στιχουργικής απόψεως, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ύμνο προς την πατρίδα -τη Βόρειο Κορέα. Οι στίχοι έχουν ως εξής:
"Ας μάθουμε για τη χώρα μας. Ο χρόνος περνάει χωρίς σταματημό, έτσι ας τον εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε καλύτερα. Ας μάθουμε για τη χώρα μας. Ας μάθουμε για το μέλλον μας. Ας δημιουργήσουμε έναν παράδεισο στο δρόμο μας. Ας μάθουμε για τη χώρα μας. Η γνώση είναι δύναμη. Ας είμαστε παθιασμένοι κι ας εξελίξουμε την επιστήμη και την τεχνολογία μας. Ας μάθουμε για τη χώρα μας. Ας μάθουμε για το μέλλον μας. Ας δημιουργήσουμε έναν παράδεισο στο δρόμο μας".
Δείτε και ακούστε τις σταρ της βορειοκορεατικής ποπ μουσικής σκηνής, τις Moranbοng, σε μια ποπ, εθνικοπατριωτική έξαρση:




Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου