21 Νοεμβρίου 2013

Οι πρώτες προβλέψεις για τον καιρό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (update)


Μπορεί κάποιος να προβλέψει με επιτυχία τι καιρό θα κάνει μετά από 40 μέρες; Όσο κι αν έχει προοδεύσει η μετεωρολογική επιστήμη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο το θεωρούμε μάλλον απίθανο. Ωστόσο, η ιστοσελίδα Accuweather.com πιστεύει ότι οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και τις δημοσιοποιεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Έτσι, τι κι αν δεν έχει μπει ακόμη ο Δεκέμβρης, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τις πρώτες προβλέψεις των μετεωρολογικών μοντέλων για τον καιρό που θα κάνει στη χώρα μας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας δούμε τι προβλέπει η δημοφιλής ιστοσελίδα για επτά ελληνικές πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα.

Αθήνα: 
Ύστερα από έναν Δεκέμβριο κατά το ήμισυ βροχερό, η ημέρα των Χριστουγέννων προβλέπεται να είναι επίσης συννεφιασμένη και βροχερή κατά διαστήματα και με τη θερμοκρασία μεταξύ 9 και 12 βαθμών Κελσίου, περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Για την τελευταία μέρα του χρόνου προβλέπονται καταιγίδες και θερμοκρασία μεταξύ 6 και 11 βαθμών, ενώ βροχερή θα είναι και η πρώτη μέρα του 2014 (5-11 ° C), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Accuweather.

Θεσσαλονίκη:
Στη Θεσσαλονίκη, ο Δεκέμβρης προβλέπεται ηλιόλουστος με ελάχιστες βροχές. Ωστόσο, στις 25 Δεκεμβρίου προβλέπεται συννεφιά με πιθανότητα βροχής τις πρωινές ώρες και θερμοκρασία μεταξύ 3 και 8 βαθμών Κελσίου, ενώ για τις 31 Δεκεμβρίου η πρόβλεψη της ιστοσελίδας κάνει λόγο για πιθανότητα βροχής και χιονιού ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Χωρίς καιρικά φαινόμενα αναμένεται η πρώτη μέρα του 2014, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα (-1 - 6 ° C).

Πάτρα:
Αν οι προβλέψεις του Accuweather επαληθευτούν, οι Πατρινοί θα περάσουν έναν ηλιόλουστο Δεκέμβρη με εξαιρετικές θερμοκρασίες, όμως τα πράγματα θα χαλάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων, οπότε προβλέπονται βροχές κατά περιόδους. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 12 βαθμών. Την τελευταία μέρα του 2013 τα σύννεφα θα είναι λιγότερο γκρίζα, όμως δεν αποκλείονται βροχές. Θερμοκρασία: 6-11 ° C. Καλύτερος ο καιρός την Πρωτοχρονιά με ήλιο και νεφώσεις, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία (5-11 ° C).

Ηράκλειο:
Η πρόβλεψη για το Ηράκλειο της Κρήτης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Τα Χριστούγεννα θα σημειωθούν καταιγίδες, αλλά οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, μεταξύ 10 και 17 βαθμών Κελσίου. Με καταιγίδες θα κυλήσει και η τελευταία μέρα του χρόνου και θερμοκρασία μεταξύ 12 και 16 βαθμών, ενώ αντίθετα το 2014 θα ξεκινήσει με λιακάδα και πεσμένη θερμοκρασία (11-14 ° C).

Ρόδος:
Εξαιρετική είναι η πρόβλεψη για τον καιρό στο νησί της Ρόδου την ημέρα των Χριστουγέννων: λιακάδα και θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς. Ωστόσο, ο καιρός θα χαλάσει από την επομένη κι έτσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα σημειωθούν καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 13 έως 15 βαθμούς. Αντίθετα, ηλιοφάνεια θα επικρατεί ανήμερα την πρωτοχρονιά, όμως η θερμοκρασία θα πέσει και θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 14 ° C.

Αλεξανδρούπολη:
Το Accuweather προβλέπει ότι ο Δεκέμβρης δεν θα είναι βροχερός, ενώ και ανήμερα των Χριστουγέννων δεν αναμένεται να πέσει σταγόνα, παρόλο που ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος. Θερμοκρασία:  5-9 ° C.  Αντίθετα, κατά περιόδους βροχερός θα είναι ο καιρός στις 31 του Δεκέμβρη, ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία:  0-7 ° C. Χωρίς βροχές, αλλά με πιθανότητα να πέσει χιόνι τις πρωινές ώρες θα ξεκινήσει το 2014, ενώ η θερμοκρασία μεταξύ -1 και 6 βαθμών Κελσίου.

Κέρκυρα:
Αν και η πρόβλεψη του Accuweather προϊδεάζει για έναν ήπιο Δεκέμβρη χωρίς καιρικά φαινόμενα, τα Χριστούγεννα θα είναι συννεφιασμένα με μικρή πιθανότητα βροχής και θερμοκρασία από 5 έως 12 βαθμούς. Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για βροχή την τελευταία μέρα του χρόνου, ενώ θα πέσει λίγο η θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς. Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία την πρωτοχρονιά, ενώ ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος χωρίς πιθανότητα βροχής.

Φυσικά, όλες οι προβλέψεις είναι πρόωρες και μένει να δούμε αν το ρίσκο του Accuweather να δημοσιοποιεί μετεωρολογικές προβλέψεις σε βάθος έξι εβδομάδων θα επαληθευτεί ή όχι.



UPDATE
Είκοσι μέρες μετά από την πρώτη ανάρτηση και μόλις δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, οι προβλέψεις του Accuweather είναι λίγο διαφορετικές, όχι ως προς τις θερμοκρασίες, αλλά όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα, καθώς φαίνεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι στεγνά στις περισσότερες περιοχές. Οι προβλέψεις είναι σημερινές (με ημερομηνία 10.12.1913) και αφορούν την περίοδο 22.12.2012-04.01.2013.
Για τις εφτά πόλεις της Ελλάδας, που αναφέρονται πιο πάνω, έχουν ως εξής:
Αθήνα:


Θεσσαλονίκη:


Πάτρα:


Ηράκλειο: 


Ρόδος: 


Αλεξανδρούπολη:


Κέρκυρα:


Άραγε θα αλλάξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες; Περισσότερες πληροφορίες και έρευνα για τη δικιά σας πόλη μπορείτε να κάνετε στο accuweater.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου