19 Νοεμβρίου 2013

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ένα φλιτζάνι καφέ;


Για πολλούς συνανθρώπους μας, η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει καλά η μέρα τους είναι να πιουν ένα φλιτζάνι καφέ. Άλλοι πάλι τον απολαμβάνουν το μεσημεράκι μετά το φαγητό ή το απόγευμα μετά το μεσημεριανό υπνάκο. Ποιοι όμως αποκομίζουν μεγαλύτερες ωφέλειες, οι πρωινοί ή οι απογευματινοί τύποι και τελικά υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που ο καφές να κάνει πραγματικά καλό στον οργανισμό μας;

Το 2005, στην ιατρική επιθεώρηση Psychosomatic Medicine δημοσιεύτηκε μια επιστημονική μελέτη, αντικείμενο της οποίας ήταν η αναζήτηση της καλύτερης, δηλ. της πιο ωφέλιμης για τον οργανισμό μας ώρας να πιούμε καφέ. Το συμπέρασμά τους βασίστηκε στον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη αλληλεπιδρά με μια βασική ορμόνη, την κορτιζόλη, η οποία μας βοηθάει να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι και παράλληλα μας κρατά σε επαγρύπνηση. 
Στο πείραμα διάρκειας 4 εβδομάδων συμμετείχαν 48 άνδρες και 48 γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες καφεΐνης σε μορφή κάψουλας. Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αυξημένα αμέσως μετά το ξύπνημα και παραμένουν σ' αυτά τα επίπεδα για μία ώρα περίπου, με μέγιστη συγκέντρωση μεταξύ 8 και 9 το πρωί, 12 με 1 το μεσημέρι και 5 με 6 το απόγευμα. 
Ωστόσο, αν κάποιος πιει καφέ κατά τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης χτυπάνε κόκκινο, ο οργανισμός του αναπτύσσει ένα είδος ανεκτικότητας στην καφεΐνη και το πιθανότερο είναι ότι θα καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να τον πιάσει. Είναι σαν να παίρνουμε ένα φάρμακο που στην πραγματικότητα δεν το χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να το συνηθίζει και αυτό να καθίσταται αναποτελεσματικό.
Αντίθετα, η ιδανική ώρα για ν' απολαύσει κάποιος τον καφέ του είναι λίγη ώρα αργότερα, όταν θ' αρχίσουν να πέφτουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, δηλαδή μεταξύ 9.30΄ και 11.30΄ το πρωί (και αντίστοιχα για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας), καθώς τότε είναι που ο οργανισμός έχει μεγαλύτερη ανάγκη από καφεΐνη. 
Προσοχή, όμως, ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, που σημαίνει ότι ενδεχομένως για κάποιον να είναι διαφορετικές οι ώρες έξαρσης της συγκέντρωσης κορτιζόλης. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη ώρα για καφέ είναι όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης θ' αρχίσουν να πέφτουν και για εξήντα λεπτά. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου