23 Νοεμβρίου 2013

Γιατί δεν πρέπει ν' αφήσετε το πορτοφόλι από τα μάτια σας, αν βρεθείτε στο Όσλο


Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ-πείραμα διενήργησε η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten στους δρόμους του Όσλο. Σε διάφορα σημεία της πόλης ο δημοσιογράφος "έχασε" 20 πορτοφόλια θέλοντας να τεστάρει αν και πόσοι θα τα επέστρεφαν ακέραια. Το κάθε πορτοφόλι περιείχε 300 νορβηγικές κορώνες, μία πιστωτική κάρτα, καθώς και κάρτες με τα στοιχεία του δημοσιογράφου, ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του όποιος το έβρισκε.

Η ίδια εφημερίδα είχε πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο πείραμα το 1996 και τότε τα αποτελέσματα ήταν απολύτως τιμητικά για τους κατοίκους της νορβηγικής πρωτεύουσας, αφού και τα 10 είχαν επιστραφεί ανέπαφα, χωρίς να λείπει ούτε μία κορώνα. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, 17 χρόνια μετά οι κάτοικοι του Όσλο έχουν γίνει λιγότερο αξιόπιστοι, εκτός κι αν ο δημοσιογράφος στάθηκε απλά άτυχος. Άλλωστε, το πείραμα δεν έγινε στοχευμένα σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά εντελώς τυχαία.
Έτσι, λοιπόν, από τα 20 "χαμένα" πορτοφόλια, τα πέντε δεν επεστράφησαν ποτέ, ενώ τρία από τα επιστραφέντα είχαν.. ξεφουσκώσει. Δεν ξέρω αν στην χτυπημένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα - κι ας θέλουμε οι Έλληνες να αυτοπαινευόμαστε για την φιλοτιμία μας - πάντως το ρεπορτάζ της Aftenposten προκάλεσε αίσθηση στη Νορβηγία, μια χώρα που θέλει να περηφανεύεται ότι "η εμπιστοσύνη είναι πιο σημαντική από το πετρέλαιο" - και επιπλέον δεν έχει χτυπηθεί από καμιά κρίση. Καλού-κακού, αν ποτέ βρεθείτε προς Όσλο μεριά, κρατείστε το πορτοφόλι σας σε όσο πιο ασφαλές μέρος μπορείτε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου