15 Μαρτίου 2014

Γιουροβίζιον 2014: Τα τραγούδια του Ισραήλ, του Σαν Μαρίνο, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σλοβενίας


Ήρθε η ώρα για το τρίτο από τα έξι αφιερώματα των τραγουδιών που θ' ακουστούν στη φετινή Γιουροβίζιον της Κοπεγχάγης (6, 8 και 10 Μαΐου). Με τα τραγούδια των δυτικών Βαλκανίων να μην εκπλήσσουν ιδιαίτερα για την πρωτοτυπία τους και τη συμμετοχή του Σαν Μαρίνο να θυμίζει ιταλικές συμμετοχές της δεκαετίας του '90, ένα προβάδισμα (στο σημερινό αφιέρωμα) φαίνεται να έχει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ, κυρίως χάρη στην ενδιαφέρουσα φωνή της ερμηνεύτριας. 


ΙΣΡΑΗΛ
Mei Finegold - Same Heart
Το τραγούδι είναι ένα συνηθισμένο ποπάκι, όμως η φωνή της τραγουδίστριας - και ειδικά η χροιά της - είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Στην αρχή του τραγουδιού με ξένισε αρκετά, πιστεύοντας ότι το τραγούδι δεν της ταιριάζει, αλλά μέσα στο τρίλεπτο με κέρδισε και πιστεύω ότι μπορεί να πάει αρκετά καλά, ειδικά αν στηθεί έξυπνα στη σκηνή της Γιουροβίζιον
Βαθμολογία: 7/10


ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Valentina Monetta - Maybe
Τρίτη και τυχερή ή... φαρμακερή για τη Βαλεντίνα Μονέτα; Το τραγούδι θα μπορούσε να θεωρηθεί "κλασική" γιουροβιζιονική μπαλάντα από τους φαν του διαγωνισμού, όμως μάλλον πρόκειται για ακόμη ένα ξεπερασμένο, εκτός εποχής τραγούδι, που μέχρι το τέλος της βραδιάς θα έχει ξεχαστεί. Επειδή, όμως, ο Άγιος Μαρίνος έχει αδικηθεί πολλές φορές στη Γιουροβίζιον κι επειδή δεν θα ήθελα να ξαναδώ και του χρόνου την τραγουδίστρια, που έχει καλή φωνή σε τελική ανάλυση, θα είμαι λίγο επιεικής.
Βαθμολογία: 5.5./10


ΑΛΒΑΝΙΑ
Hersi Matmuja - Zemërimi i një nate
Ένα τραγούδι χωρίς κορυφώσεις, που πιστεύω ότι οι επιτροπές θα το εκτιμήσουν περισσότερο από τους τηλεθεατές..Το μόνο που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι μια δυνατή σκηνική παρουσία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα την έχει.
Βαθμολογία: 4/10


Π.Γ.Δ.Μ.
Tijana Dapčević - To The Sky
Σε αντίθεση με τους δυναμικούς και εξωστρεφείς στίχους του τραγουδιού, η φωνή της ερμηνεύτρια μου ακούγεται σαν να βαριέται που ζει, ενώ και η σκηνική παρουσία της, όπως τουλάχιστον φαίνεται στο βίντεο κλιπ από την παρουσίαση του τραγουδιού, μου φαίνεται τελείως άχαρη, χωρίς πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το τραγούδι είναι καλούτσικο, χωρίς να ξεσηκώνει, αλλά χαντακώνεται από την τραγουδίστρια
Βαθμολογία: 5/10


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Sergej Ćetković - Moj Svijet
Μπορεί φέτος να λείπουν οι περισσότερες βαλκανικές χώρες από το διαγωνισμό, όμως τα αυτιά μας δεν θα μείνουν χωρίς βαλκανική μπαλάντα, στο δρόμο που άνοιξε ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς το 2004 με το "Lane Moje". Πάντως η συγκεκριμένη δεν καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις και θυμίζει μάλλον απόπειρα αναπαραγωγής παλαιότερων συμμετοχών στη Γιουρίβιζιον, χωρίς όμως να μπορεί να συγκριθεί και μαζί τους. Η έλλειψη συμμαχιών μάλλον δεν θα το ευνοήσει.
Βαθμολογία: 6/10


ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Tinkara Kovač - Spet/round and round
Η Σλοβενία είναι μια χώρα που σπάνια στέλνει καλά τραγούδια στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και ακόμη σπανιότερα διακρίνεται στο βαθμολογικό πίνακα. Η φετινή χρονιά δεν θ' αποτελέσει εξαίρεση. Η εισαγωγή με το φλάουτο είναι ενδιαφέρουσα, όμως η συνέχεια καταλήγει σ' ένα ακόμη τραγούδι πίσω από την εποχή του.
Βαθμολογία: 4/10 



Το προηγούμενο αφιέρωμα με τις συμμετοχές ακόμη έξι χωρών, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
ή απλά κάντε κλικ στην ετικέτα eurovision.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου