13 Μαρτίου 2014

Πώς το κινητό τηλέφωνο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας


Τα κινητά τηλέφωνα έχουν πολλές χρήσεις: για να στείλουμε sms, mms, να επικοινωνήσουμε με τους κολλητούς μας, να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, να παίξουμε παιχνίδια, να μας ξυπνήσει το πρωί την ώρα που θα έχουμε προγραμματίσει... Ωπ! Αυτό το τελευταίο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι μας προειδοποιούν να κρατάμε σε μακρινή απόσταση το κινητό μας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Daily Mail, ο δρ. Γκάι Μέντοους, που είναι ειδικός σε θέματα διαταραχών ύπνου, προειδοποιεί: το φως που εκπέμπει η οθόνη του κινητού ή ενός τάμπλετ έχει μεγαλύτερη διεγερτική επίδραση σε σχέση μ' ένα συνηθισμένο φως μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο μας, ακόμη και αϋπνία. Συγκεκριμένη, το φως της οθόνης ενεργοποιεί εκείνα τα κύτταρα των ματιών, που ειδοποιούν τον εγκέφαλο για την ώρα, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ο οργανισμός ότι είναι μέρα, υποστηρίζει ο δρ. Μέντοους. 
Εξάλλου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χτυπήσει το τηλέφωνο στη διάρκεια του ύπνου και να τον διακόψει. Ακόμη κι αν το έχουμε στο αθόρυβο, μια δόνηση ν' ακουστεί από κάποιο ξεκάρφωτο sms, είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσουμε, καθώς ο εγκέφαλος ενεργοποιείται συναισθανόμενος κάποιον κίνδυνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το σώμα μας, που θα έχει ξυπνήσει πλήρως, να ξανακοιμηθεί.
Γενικότερα, τέσσερα είναι τα στοιχεία του φωτός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας: η λαμπρότητα, η διάρκεια, η ώρα της ημέρας και η απόσταση από αυτό. Άλλωστε, μας συνιστούν ν' αποφεύγουμε να έχουμε οπτική επαφή με (οποιαδήποτε) οθόνη για 2-3 ώρες προτού πέσουμε για ύπνο. Αν θέλουμε ν' απασχολήσουμε τα μάτια με κάτι, η καλύτερη λύση θα ήταν... ένα βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου