18 Ιανουαρίου 2012

CRASH TEST: ΧΕΙΜΩΝΑΣ VS ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Κάθε χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πιάνει πάτο και ψάχνουμε τρόπο πώς να ζεσταθούμε, όταν δεν μπορούμε να σηκωθούμε εύκολα από το κρεβάτι τα πρωινά επειδή δε θέλουμε να αποχωριστούμε τη ζέστη της κουβέρτας μας, όταν το σκεφτόμαστε διπλά και τριπλά να βγούμε έξω το βράδυ για να μην αποχωριστούμε το αγαπημένο μας τζάκι (ή καλοριφέρ ή σόμπα), μας βγαίνει αυθόρμητα η φράση: "¨χίλιες φορές καύσωνας, παρά παγωνιά". Βέβαια, όταν με το καλό καλοκαιριάσει και έρθει ο καύσωνας και το σώμα μας στάζει από τον ιδρώτα, όταν θα θέλουμε να κλείσουμε λίγο το μάτι μας να ξεκουραστεί αλλά η ζέστη δε θα μας αφήνει να χαλαρώσουμε, όταν θα βγαίνουμε τα βράδια και θα πρέπει να παίρνουμε μαζί μας εφεδρικά ρούχα σε περίπτωση που γίνουμε μούσκεμα στον ιδρώτα, τότε συνήθως αναφωνούμε εξίσου αυθόρμητα: "δεν υποφέρεται τόσο ζέστη, χίλιες φορές καλύτερα ο χειμώνας".

Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε συνήθως και να νοσταλγούμε αυτό που δεν έχουμε και να γκρινιάζουμε για ότι μας συμβαίνει, αλλά μερικές φορές το παρακάνουμε. Η κοινότυπη απάντηση θα ήταν ότι "η κάθε εποχή έχει τις χάρες της", αλλά όπως και να το κάνουμε, όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας. Υπάρχουν τύποι χειμερινοί και τύποι καλοκαιρινοί, όπως υπάρχουν χειμερινά και καλοκαιρινά φαγητά, ζώα που μεταναστεύουν το χειμώνα για να πάνε σε θερμότερα κλίματα ή και το αντίστροφο κ.ο.κ. Είναι πολλές φορές θέμα προσωπικότητας (π.χ. οι party animal είναι στα πρόθυρα κατάθλιψης το χειμώνα ή οι εργασιομανείς που "βαρούν ενέσεις" το καλοκαίρι) ή ακόμα και οργανισμού (οι κρυουλιάρηδες και οι θερμόαιμοι ). Αν κάναμε όμως ένα crash test, αν συγκρίναμε την περίοδο της παγωνιάς με την περίοδο του καύσωνα, ποιος θα έβγαινε νικητής σ' αυτήν τη μονομαχία;

ΣΕΞ
Ο χειμώνας θεωρητικά μας φέρνει πιο κοντά: "κρύο καιρός για δύο" - αν και για ορισμένους ισχύει το "κρύο καιρός για τρίο" - που σημαίνει ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να ενώσουμε τα κορμιά και να πάρουμε φωτιά. Βέβαια, στην αρχή λίγο θα κρυώσεις, ειδικά αν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας έχει κλείσει τα καλοριφέρ, αλλά αυτό θα κρατήσει λίγο, μέχρι να πάρει μπρος η μηχανή. Αν όμως είσαι τυχερός και έχεις τζάκι στο σπίτι χωρίς να εξαρτάσαι από τις διαθέσεις του διαχειριστή σου, έχεις κερδίσει τζακ ποτ συνδυάζοντας το σεξ με το ρομαντισμό - ο καλύτερος τρόπος να ρίξεις μια δύσκολη γκόμενα, αν είσαι άνδρας. Και επειδή μια από τις παρενέργειες του κρύου είναι ότι ζαρώνει και το ομολογουμένως ανομολόγητο αντικείμενου του πόθου των γυναικών (για όσους δεν κατάλαβαν αναφέρομαι στο ανδρικό πέος), ένα από τα καλά του χειμώνα είναι ότι το αρσενικό έχει περισσότερη διάθεση/χρόνο για ερωτικό παιχνίδι, αλλά και για την ερωτική πράξη γενικότερα. Αντίθετα, το καλοκαίρι αυξάνεται μεν η λίμπιντο αφού μειώνεται ο ρουχισμός, όμως  μαζί αυξάνονται ο ιδρώτας και η κούραση, αρά ελαττώνεται η διάρκεια και η διάθεση για πολλά παιχνίδια. Άσε που το καλοκαίρι είναι η χαρά του μπανιστιρτζή. Με ανοιχτά τα παράθυρα για να μπει λίγη δροσιά στήνουν πρόθυμα αυτί ή/και μάτι οι φύσει και θέσει ματάκηδες και αυτάκηδες της γειτονιάς - εκτός κι αν αυτό σε ανάβει κατά βάθος, οπότε το καλοκαίρι είναι όντως η εποχή που απολαμβάνεις το σεξ περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε - και σου αρέσει να το μάθουν όλοι.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Ο χειμώνας μας φέρνει πιο κοντά όμως όχι μόνο σε σεξουαλικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παρέας. Τι καλύτερο από τις σπιτικές συγκεντρώσεις, όπου όλοι γίνονται μια παρέα, συζητάνε, επικοινωνούν. Το καλοκαίρι αντίθετα προσφέρεται για χορό και ξεσάλωμα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, μιλάει κυρίως η μουσική, ενώ η ανεβασμένη λίμπιντο σε μετατρέπει σε επίμονο κυνηγό, παραμελώντας έτσι τους φίλους σου,τους οποίους ούτε θυμάσαι πότε και πού τους είδες τελευταία φορά. Από την άλλη όμως, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς, να κάνεις γνωριμίες, να ανανεωθείς με άλλα λόγια, ενώ πάντα υπάρχει μια λίγο πιο απόμερη παραλία για να χαλαρώσεις, αν κάποια στιγμή νιώσεις ότι το παράκανες με τα πάρτι. Το χειμώνα αντίθετα, όπως και να το κάνουμε, είναι πιο δύσκολο να βρεις μέρος με πολύ κόσμο αν θέλεις να το ρίξεις έξω αψηφώντας το κρύο και τα χιόνια - επειδή απλά θέλεις να ξεσκάσεις λίγο βρε αδερφέ  και να δεις καινούριο κόσμο - μιας και τα περισσότερα μαγαζιά θα είναι μισοάδεια και με μουσική που έχεις βαρεθεί - γιατί ένα από τα πλεονεκτήματα του καλοκαιριού αναμφίβολα είναι ότι τότε βγαίνουν τα καλύτερα χορευτικά μπιτάκια, ενώ το χειμώνα βγαίνουν τα καλύτερα έντεχνα. Τυχαίο; δε νομίζω...

ΣΤΥΛ
Αν είστε λάτρεις του στυλ, ο χειμώνας είναι μάλλον η εποχή σας. Μπορεί οι νυχτερινές έξοδοι να περιορίζονται αισθητά, πάντα όμως θα υπάρχει ένα χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, μια κοπή βασιλόπιτας ή ένα αποκριάτικο πάρτι, όπου μπορείτε να λάμψετε. Τι ρούχα, τι αξεσουάρ, τι κοσμήματα για τις γυναίκες, τι γούνες...ο χειμώνας είναι η χαρά των ρούχων. Αντίθετα, το καλοκαίρι επικρατεί το μίνιμαλ. Λίγα ρούχα, λίγα έως καθόλου αξεσουάρ και έξω από την πόρτα. Το καλοκαίρι μιλάει το κορμί και λιγότερο όλα τα άλλα. Εδώ βέβαια είναι και το πρόβλημα για όσους έχουν πρόβλημα με την εμφάνισή τους. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να χάσουν την κλονισμένη τους αυτοπεποίθηση όσοι νιώθουν μειονεκτικά για το σώμα τους. Όσο και να προσπαθήσεις να το αποφύγεις, αν έχει καύσωνα θα αναγκαστείς και το αμάνικο να βάλεις, και την κοιλιά να δείξεις, και την γάμπα και φυσικά να βγεις με το μαγιό στην παραλία. Κυταρίτιδες, περιττά κιλά, μπάκες, κρεμασμένα μπράτσα, τίποτα δε μένει κρυφό. Η δικτατορία της καλής διατροφής είναι εδώ. Προσέχεις δύο φορές περισσότερο τι και πόσο θα φας, πλακώνεσαι στους κοιλιακούς της τελευταίας στιγμής μπας και γίνει κανένα θαύμα και έρθει και στρώσει η κοιλιά αλλά μάταια, και γενικά είσαι σε έναν πανικό. Αν σε νοιάζει δηλαδή η εικόνα σου, γιατί δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που κοντεύει να σου βγει το μάτι με αυτά που βλέπεις. Αντίθετα, το χειμώνα είναι η χαρά της απενοχοποίησης. Τρως ότι και όσο θες, έχεις και πολλές αφορμές για να φας ότι και όσο θες με τόσες γιορτές, μέχρι όμως να θυμηθείς τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι και ζήσεις το δικό σου, προσωπικό θρίλερ τρόμου.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο θέμα "εργασία" και οι δύο εποχές έχουν τα καλά τους. Τον χειμώνα με τόσες ιώσεις που κυκλοφορούν δεν είναι δύσκολο να "εφεύρεις" μία και να δικαιολογηθείς στο αφεντικό σου μπας και σου δώσει καμιά άγραφη αναρρωτική. Το πρόβλημα είναι αν αρρωστήσεις στα αλήθεια, οπότε περνάς τις πιο μαρτυρικές μέρες του χρόνου, οπότε αναγκαστικά μένεις κρεβατωμένος, σε ενοχλούν οι πάντες και τα πάντα, ζαλίζεσαι, πονάει το σώμα σου, έχεις πυρετό....χάλια! Το καλοκαίρι, από την άλλη, δε χρειάζεται να προσποιηθείς κάποια ίωση, αφού θα την πάρεις ούτως ή άλλως την άδεια. Και να μη θέλεις εσύ να την πάρεις, θα σου τη δώσουν με το ζόρι που λέει ο λόγος. Ευκαιρία για ταξίδι, να απομακρυνθείς από τα καυσαέρια της πόλης - ή να απολαύσεις την ομορφιά της πόλης χωρίς τα καυσαέρια - και να ανανεωθείς. Ε, κι αν ο χειμώνας σε έριξε στο κρεβάτι για βδομάδες και δε σου έμειναν πολλές μέρες άδειας, πετάς ένα "έπαθα ψύξη από το κλιματιστικό" στο αφεντικό σου και καθάρισες. Υπάρχει όμως και το ρίσκο να μην προγραμματίσεις σωστά την άδεια σου - δεν μπορείτε να λείψετε και όλοι από τη δουλειά ταυτόχρονα - και να μείνεις στην πόλη όταν θα χτυπήσει ο καύσωνας και τότε...απλά σε λυπάμαι.

ΣΧΟΛΕΙΟ
Καλά τώρα...αν είσαι μαθητής, φοιτητής ή δάσκαλος δε γεννάται ερώτημα. Το καλοκαίρι όχι απλώς το λατρεύεις, αλλά το έχεις μέσα στο μυαλό σου καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Αν είσαι μαθητής είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις, κοινώς τους γράφεις όλους, γυρνάς όποτε θες στο σπίτι, δεν έχει διάβασμα, άλλα μόνο βόλτες, καφέδες και διασκέδαση. Με άλλα λόγια κάνεις τη ζωή σου. Αν είσαι δάσκαλος και παντρεμένος/-η, - ε καλά τώρα - απολαμβάνεις κι εσύ το καλοκαίρι όσο κανείς άλλος παντρεμένος, μην κρύβεσαι! Βλέπεις χαιρέκακα τον/τη σύζυγο να ξυπνάει πρωί πρωί για να πάει στη δουλειά, να γυρνάει ιδρωμένος/-η από τη ζέστη τα μεσημέρια κι εν τω μεταξύ εσύ μπορείς άνετα να κάνεις τη ζωή σου - ότι κι αν σημαίνει αυτό. Όλοι σε ζηλεύουν που βγάζεις λεφτά που κάθεσαι, το ξέρεις και το απολαμβάνεις. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου βγάλω το καπέλο και να υποκλιθώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου