20 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012. 
Σε τρία κράτη που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη τιμούν σήμερα με εθνική αργία και εορταστικές εκδηλώσεις τις εθνικές τους Ένοπλες Δυνάμεις: στο Λάος της νοτιοανατολικής Ασίας, στο Μάλι που βρίσκεται στη δυτική Αφρική και στο μικρό νοτιοαφρικανικό κράτος του Λεσότο.
Στη Γουινέα Μπισάου και το Πράσινο Ακρωτήρι σήμερα γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα των Ηρώων, η οποία είναι αφιερωμένη και στα δύο κράτη στον Amílcar Cabral, ο οποίος ηγήθηκε του επαναστατικού αγώνα για την ανεξαρτησία των δύο αυτών κρατών της δυτικής Αφρικής. Ο αγώνας του Cabral κατά των Πορτογάλων αποικιοκρατών διήρκεσε δέκα χρόνια, μέχρι τη δολοφονία του στις 20 Ιανουαρίου 1973, λίγους μήνες πριν την ανεξαρτησία της Γουινέας Μπισάου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και δυόμιση χρόνια πριν την ανεξαρτησία του Πράσινου Ακρωτηρίου, από όπου κατάγονταν οι γονείς του. Η ιστορική πορεία των δύο πορτογαλικών αποικιών ήταν στενά συνδεδεμένη, ενώ κατά το παρελθόν έγιναν και συζητήσεις για ένωση και δημιουργία ενός νέου κράτους, που όμως δεν ευοδώθηκαν.
Στο Αζερμπαϊτζάν η σημερινή εθνική εορτή είναι αφιερωμένη στους νεκρούς του Μαύρου Ιανουαρίου (Qara Yanvar), όπως έμειναν στην Ιστορία τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα Μπακού από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου 1990. Τη χρονιά εκείνη, τα Σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Μπακού σκοτώνοντας 137 άτομα σε μια περίοδο που είχε ήδη αρχίσει η αποσύνθεση της ΕΣΣΔ. Η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν και οι συγκρούσεις με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ οδήγησαν στην σοβιετική εισβολή που αποκρούστηκε από τους Αζέρους με κόστος δεκάδες νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου