17 Ιανουαρίου 2012

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ .. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ!


Ποιος θα το φανταζόταν ότι στη Μέκκα του καπιταλισμού θα απολυόταν υπάλληλος, επειδή δεν έκανε διάλειμμα, αλλά συνέχισε να εργάζεται! Κι όμως, αυτή είναι η περίπτωση της 48χρονης Sharon Smiley, η οποία εργαζόταν για δέκα χρόνια ως τηλεφωνήτρια και διοικητική βοηθός σε ένα μεσιτικό γραφείο του Σικάγο. 
Καθημερινά, οι υπάλληλοι σε οποιαδήποτε επιχείρηση της πολιτείας του Ιλινόις είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να κάνουν μισή ώρα διάλειμμα από την εργασία του για να φάνε το μεσημεριανό τους. Στις 28 Ιανουαρίου 2010 η Sharon προτίμησε να παραμείνει στο γραφείο της
και να ασχοληθεί με κάποιες εκκρεμότητες που είχαν μείνει. Ένα στέλεχος της επιχείρησης της έκανε παρατήρηση γιατί παρέμενε στο γραφείο και δούλευε, αντί να κάνει διάλειμμα, διότι η γυναίκα με αυτόν τον τρόπο παραβίαζε τους εργατικούς νόμους του Ιλινόις. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά η γυναίκα να απολυθεί από τη δουλειά της και μάλιστα με το αιτιολογικό της κακής συμπεριφοράς.
Όπως εξηγεί ένας καθηγητής δικαίου της πολιτείας του Ιλινόις, η νομοθετική πρόβλεψη για καθημερινό, τριαντάλεπτο διάλειμμα από την εργασία, σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει στον εργοδότη το δικαίωμα να απολύσει όποιον υπάλληλο επιθυμεί να συνεχίσει την εργασία του. Η εργατική νομοθεσία της πολιτείας όμως αφήνει πολλά κενά ως προς τους λόγους που μπορεί να επικαλεστεί ένας εργοδότης για να προχωρήσει σε απολύσεις, με μοναδικό περιορισμό να μην είναι αποτέλεσμα διακριτικής μεταχείρισης των υπαλλήλων. 
Το πρόβλημα όμως για την Sharon δε σταμάτησε εδώ. Από τη στιγμή που η γυναίκα απολύθηκε λόγω "κακής συμπεριφοράς", δε δικαιούταν να πάρει επίδομα ή άλλα προνόμια που αναγνωρίζονται στους ανέργους. Η ίδια κινήθηκε δικαστικά και τελικά πέτυχε να παίρνει αποζημίωση ένα ποσοστό του μισθού που κέρδιζε από την προηγούμενη απασχόλησή της μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε η Sharon βρήκε και πάλι δουλειά σε μια άλλη εταιρεία και όπως η ίδια δηλώνει ευχαριστημένη η πολιτική της νέας εταιρίας είναι πολύ πιο φιλελεύθερη σε σχέση με την προηγούμενη, και την αφήνουν να περνάει την ώρα του διαλείμματος όπως θέλει η ίδια.

Κάντε κλικ εδώ, για να διαβάσετε για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν επειδή φορούσαν πορτοκαλί μπλούζες.
Κάντε κλικ εδώ,  για να διαβάσετε για τον εργαζόμενο που απολύθηκε λόγω του αριθμού 666!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου