20 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το 2011 ήταν πολύ καλή χρονιά για τις ολλανδικές ταινίες, οι οποίες απέσπασαν το 21,88% των συνολικών εισιτηρίων. Όπως είδαμε ότι συνέβη και στην Ιταλία, αντίστοιχα και στην Ολλανδία, βγήκε στους κινηματογράφους η μεγαλύτερη κινηματογραφική επιτυχία όλων των εποχών για την χώρα. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά της πολύ πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Gooische vrouwen", μια διασταύρωση του "Sex and the City" και των "Desperate Housewives". Η σειρά έκοψε τον καταπληκτικό αριθμό των 1.9 εκατομμυρίων εισιτηρίων, ενώ βρισκόταν στο νούμερο ένα του εθνικού box office  για εννιά συνεχείς εβδομάδες.
Η δεύτερη  ολλανδική ταινία της χρονιάς, και έκτη συνολικά για το 2011 (πίσω από τον Χάρ Πότερ, τους Πειρατές της Καραϊβικής, τα Στρουμφ και το σίκουελ του Hangover), ήταν το ιστορικό δράμα
"Nova Zembla", η πρώτη 3D ολλανδική ταινία, που βγήκε στις αίθουσες στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Nova Zembla είναι η ολλανδική ονομασία του ρωσικού νησιού Novaya Zemlya που βρίσκεται στον αρκτικό ωκεανό, όπου για δέκα μήνες αποκλείστηκε ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Willem Barentsz και το πλήρωμά του στο τελευταίο τους ταξίδι, την περίοδο μεταξύ 1596 και 1597, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν βόρειο πέρασμα για την Ινδία. Η ταινία περιγράφει τις περιπέτειες του πληρώματος που αποκλείστηκε σ' αυτό το αφιλόξενο μέρος κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αν και δε διάβασα καλές κριτικές για το τελικό αποτέλεσμα, και μόνο η τόλμη των Ολλανδών να γυρίσουν ταινία σε 3D δείχνει πολλά για την σοβαρότητα και το όραμα που διαπνέει την εθνική τους κινηματογραφική βιομηχανία. Έστω και από περιέργεια πάντως 624.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την ταινία στις αίθουσες.
Πάνω από 200.000 εισιτήρια και μεταξύ των είκοσι πρώτων ταινιών της χρονιάς βρέθηκαν η ακραία - χοντροκομμένη - κωμωδία "New Kids: Nitro!", σίκουελ του "New Kids Turbo", που ήταν η μεγάλη ολλανδική κινηματογραφική επιτυχία για το 2010, αλλά και το αντιρατσιστικό δράμα εποχής "Sonny Boy" που περιγράφει την ερωτική σχέση ανάμεσα σε έναν μαύρο με καταγωγή από το Σουρινάμ (ολλανδική αποικία στη Λατινική Αμερική) με μία λευκή Ολλανδέζα την περίοδο του μεσοπολέμου μέχρι και τα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η ταινία αυτή μάλιστα ήταν η επίσημη υποψηφιότητα της Ολλανδίας για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για φέτος, αλλά δεν κατάφερε να μπει στην τελική λίστα που ανακοινώθηκε σήμερα.
Τέλος, μεταξύ των επιτυχημένων ταινιών που έκοψαν περισσότερα από 200.000 εισιτήρια περιλαμβάνεται και το αστυνομικό θρίλερ "De Heineken Ontvoering" ("Η απαγωγή του Χάινεκεν") που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της απαγωγής του επιχειρηματία Freddy Heineken (της γνωστής μπύρας) και του σοφέρ του το 1983.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου