12 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012.
Με πρωτοβουλία των "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" και της "Διεθνούς Αμνηστίας" η σημερινή ημέρα αποτελεί την παγκόσμια ημέρα κατά της κυβερνο-λογοκρισίας, δηλαδή κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, ενώ απονέμεται και ένα βραβείο Νέτιζεν (Netizen) σε όποιον προσφέρει αντικειμενική ενημέρωση μέσω του διαδικτύου χωρίς να υποκύπτει στις νόρμες της κρατικής λογοκρισίας. Το 2011, το βραβείο απονεμήθηκε σε ένα μπλογκ από την Τυνησία για τον τρόπο που κάλυψε την εξέγερση στη χώρα.

Ο Μαυρίκιος είναι από τους δημοφιλέστερους εξωτικούς, τουριστικούς προορισμούς, ενώ κατά καιρούς αποτέλεσε αποικία διάφορων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Σήμερα, στη νησιωτική αυτή χώρα γιορτάζεται μια διπλή επέτειος: η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς το 1968, αλλά και η αποχώρηση από τη βρετανική Κοινοπολιτεία το 1992, σαν σήμερα.

Στην Γκαμπόν (κράτος που βρίσκεται στη δυτική, κεντρική Αφρική) σήμερα είναι η επέτειος από την ίδρυση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Γκαμπόν στις 12 Μαρτίου 1968 και η ημέρα αποτελεί εθνική εορτή. Το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν το μόνο νόμιμο κόμμα στη χώρα μέχρι την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος το 1990, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο κόμμα της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου