17 Μαρτίου 2012

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ


Σε ένα από τα πρώτα θέματα των δελτίων ειδήσεων όλου του κόσμου - πλην της χώρας μας - αναδείχτηκε η χτεσινή σύλληψη του δημοφιλούς ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε σε διαμαρτυρία κατά του σουδανού προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την αφρικανική χώρα, η οποία βρίσκεται στη δίνη εμφύλιων συγκρούσεων και ο πληθυσμός ζει στα όρια της εξαθλίωσης.  Ο ηθοποιός σήμερα αφέθηκε ελεύθερος, αφού προηγουμένως πλήρωσε εγγύηση 100 $, όπως και ο πατέρας του, Νικ, ο οποίος επίσης είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο.
Ο Κλούνεϊ πάντως, που πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει αποδείξει πόσο ενεργός πολίτης είναι και ότι δεν αναλώνεται μόνο σε ανούσια κοσμικά events, ανήκει και επισήμως στην ομάδα των ηθοποιών-ακτιβιστών που έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές για τη συμμετοχή τους σε - περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή - διαμαρτυρία. 
Το ρεκόρ των περισσότερων συλλήψεων για την ακτιβιστική του δράση το κατέχει ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, σε αντίθεση με το γιο του, Τσάρλι, ο οποίος έχει συλληφθεί από την αστυνομία ουκ ολίγες φορές για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς εκτός από τις αγωνιστικές του περγαμηνές, που μάλλον δεν είναι και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες. Μέχρι σήμερα, ο Μάρτιν Σιν έχει συλληφθεί συνολικά πάνω από 60 φορές. Η πρώτη του φορά ήταν το 1986, όταν συνελήφθη για ανυπακοή στα πλαίσια διαμαρτυρίας κατά του προγράμματος για το διαστημικό εξοπλισμό των ΗΠΑ με την επωνυμία "πόλεμος των άστρων", που είχε εξαγγείλει ο τότε αμερικανός πρόεδρος, Ρόναλντ Ρίγκαν. Από τις πιο πρόσφατες συλλήψεις του ήταν το 2007 στη Νεβάδα στα πλαίσια διαδήλωσης κατά των πυρηνικών. 
Η πιο γνωστή για την ακτιβιστική της δράση γυναίκα ηθοποιός του Χόλιγουντ είναι αναμφίβολα η Σούζαν Σάραντον. Όχι μόνο είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένη εκφράζοντας ανοιχτά τις ριζοσπαστικές της απόψεις - τουλάχιστον για τα αμερικανικά δεδομένα - αλλά έχει συλληφθεί και από την αστυνομία. Το 1999 στις διαδηλώσεις για τη δολοφονίας ενός αφρικανού μετανάστη από αστυνομικούς η Σάραντον ήταν μία εκ των 219 συλληφθέντων, ενώ η ηθοποιός ενίσχυσε με τη φυσική της παρουσία τους διαδηλωτές του κινήματος "Occupy Wall Street", που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης, αν και η ίδια δε συνελήφθη από τις αρχές.
Ωστόσο, η ηθοποιός Ντάριλ Χάνα (γνωστή κυρίως από τις ταινίες "Γοργόνα" και "Ρωξάνη") έχει περισσότερες συλλήψεις στο ενεργητικό της, με την ακτιβιστική της δράση όμως να εξαντλείται στην προστασία του περιβάλλοντος. Το 2006 η ηθοποιός "έγραψε ιστορία", καθώς είχε παραμείνει για τρεις ολόκληρες εβδομάδες αλυσοδεμένη σε μια καρυδιά ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα του Λος Άντζελες, το οποίο επρόκειτο να οικοπεδοποιηθεί ύστερα από απόφαση του ιδιοκτήτη, μέχρι τη στιγμή που οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα μαζί με 40 ακόμη άτομα.  Η πιο πρόσφατη σύλληψη της σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2011, όταν η Χάνα συμμετείχε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον Λευκό Οίκο διαμαρτυρόμενη κατά του πετρελαιαγωγού Keystone XL.
Η πλέον πρόσφατη σύλληψη ηθοποιού - πριν από αυτήν του Κλούνεϊ - σημειώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, όταν η - "Ζίνα" - Λούσι Λόλες, το επώνυμο της οποίας κατά κυριολεξία σημαίνει "παράνομη" ("Lawless"), συνελήφθη μαζί με άλλους 5 ακτιβιστές της Γκρίνπις στη Νέα Ζηλανδία, από όπου άλλωστε είναι η καταγωγή της, διαμαρτυρόμενη για τις γεωτρήσεις πετρελαίου από τη Shell στην περιοχή της Αρκτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου