16 Μαρτίου 2012

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ


Για πολλούς ανθρώπους αποπνέουν "φόβο και τρόμο" και μόνο στο άκουσμα του ονόματος τους. Αναμφίβολα, οι καρχαρίες είναι από τα πιο παρεξηγημένα - ίσως - ζώα του πλανήτη και μάλιστα, όχι μόνο για τον υπερβολικό φόβο που αποπνέουν σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αλλά και από τους ίδιους τους επιστήμονες. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Animal Behaviour υποστηρίζει ότι οι καρχαρίες δεν είναι οι μοναχικοί κυνηγοί που περιφέρονται άσκοπα στους υφάλους, αλλά φαίνεται ότι οργανώνονται σε πολυπληθείς κοινότητες  και μοιράζονται μια περιοχή. Με άλλα λόγια, οι καρχαρίες δεν είναι όσο αντικοινωνικοί πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα, αλλά μπορούν να αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους. Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγαγε ο Johann Mourier και οι συνάδελφοι του από το ερευνητικό κέντρο CNRS.

Όλα ξεκίνησαν από μια παρατήρηση που έκανε ο ίδιος ο Mourier ενώ κολυμπούσε στα βαθιά στο νησί Μουρέα της γαλλικής Πολυνησίας: "Έβλεπα συχνά τους ίδιους καρχαρίες να κολυμπούν μαζί. Αναρωτήθηκα αν αυτό ήταν σύμπτωση, μια επίδραση της μνήμης μου ή αν ήταν πραγματικό". Ο Mourier και οι συνεργάτες του χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν σχεδόν 200 καταδύσεις σε επτά διαφορετικά σημεία της περιοχής σε μήκος δέκα χιλιομέτρων, ενώ κάθε φορά που έβλεπαν πολλούς καρχαρίες μαζί τους φωτογράφιζαν και προσπαθούσαν να διαπιστώσουν τον μεταξύ τους δεσμό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, η μεθοδολογία που ακολούθησαν ήταν η ίδια με αυτήν που ακολουθείται για τη μελέτη των social media, όπως το Facebook. Αυτό που ήθελαν να διαπιστώσουν είναι το αν οι καρχαρίες επέλεγαν με ποιος θα συναναστραφούν πάνω στη βάση κοινών ενδιαφερόντων, όπως κάνουν και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις διάφορες διαδικτυακές κοινότητες. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των παρατηρήσεων, οι καρχαρίες της συγκεκριμένης περιοχής χωρίζονται σε τέσσερις κοινότητες, ενώ η μεγαλύτερη εξ αυτών μπορεί να χωριστεί σε δύο μικρότερες υπο-ομάδες. Οι καρχαρίες δεν περιφέρονται στους υφάλους άσκοπα, αλλά καθοδηγούνται μόνο από την αναζήτηση τους για το θήραμα, αλλά και στις μεταξύ τους σχέσεις, με άλλους συνδέονται περισσότερο, ενώ άλλους τους αποφεύγουν. Ποια είναι όμως τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουν με ποιους θα έρθουν πιο κοντά και ποιους θα παραμερίσουν; Δεν υπάρχει ακόμα μια ξεκάθαρη απάντηση πάνω σ' αυτό, ωστόσο φαίνεται ότι τα κριτήρια συνδέονται με το φύλο και την ηλικία, ενώ η ερευνητική ομάδα διεξάγει περαιτέρω έρευνες βάσει δειγμάτων DNA, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι ομάδες που σχηματίζονται, καθορίζονται από τις οικογενειακές σχέσεις των καρχαριών.

[Πηγή: Le Monde]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου