17 Μαρτίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ IV: "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΛΟΓΚΑΝ!


Συνήθως, κάθε φορά που σε μια παρέα γίνεται συζήτηση για τα γειτονικά μας κράτη και τα εθνικά θέματα, η συζήτηση καταλήγει σε ένα συμπέρασμα κοινής αποδοχής: "Δυστυχώς, δε ζούμε στη βόρεια Ευρώπη. όπου οι χώρες δεν έχουν μεταξύ τους προβλήματα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνορεύουμε με την Τουρκία και όχι με τη Σουηδία". Ε, λοιπόν, ούτε οι Σκανδιναβοί είναι και τόσο αγαπημένοι μεταξύ τους, όσο εμείς νομίζουμε. Βέβαια, μπορεί να μην εκτοξεύουν μεταξύ τους τα σκανδιναβικά κράτη απειλές για casus belli, έχουν όμως τους δικούς τους λόγους για φαγωμάρα, όπως για παράδειγμα, το ποια πόλη μπορεί να φέρει το διαφημιστικό σλόγκαν της "πρωτεύουσας της Σκανδιναβίας".

Πραγματικά, σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν πριν λίγες ημέρες στις Κάννες της Γαλλίας, στα πλαίσια διεθνούς έκθεσης με αντικείμενο τα ακίνητα και τις επενδύσεις. Η σουηδική αντιπροσωπεία τοποθέτησε διαφημιστικές αφίσες, που είχαν το σλόγκαν "Στοκχόλμη: η πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας", το οποίο μάλιστα η΄ταν γραμμένο ακόμα και στις κάρες εισόδου. Τι ήθελαν και το έκαναν... Οι Νορβηγοί και οι Δανοί που παρευρίσκονταν στο χώρο αντέδρασαν εντόνως και όχι μόνο με ρηματικά επιχειρήματα, όπως φανταζόμαστε ότι θα έκανε ένας μέσος, ψυχρόαιμος βορειοευρωπαίος. Οι Νορβηγοί συγκεκριμένα έσκισαν τις κάρτες κάνοντας λόγο για "τυπική σουηδική μεγαλομανία". Η επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας και υπεύθυνη για το διαφημιστικό σλόγκαν το υπερασπίστηκε σημειώνοντας ότι "η Στοκχόλμη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκανδιναβίας και βρίσκεται στο κέντρο της. Έχουμε τη μεγαλύτερη εργατική δύναμη και έναν πολιτισμό που ασκεί επιρροή (στους άλλους)" υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο σλόγκαν χρησιμοποιείται από το 2005. 
Μέχρι εδώ, θα μπορούσε να κάνει κάποιος λόγο για παιδικές αντιδικίες κάποιον που ζουν σε μια γειτονιά μακριά από τη δικιά μας. Αυτό που περισσότερο με εντυπωσίασε όμως ήταν τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν κάτω από την αναπαραγωγή της είδησης από το ειδησεογραφικό σάιτ thelocal. Σουηδοί και Νορβηγοί άρχισαν να επιδίδονται σε ένα ντελίριο μεγαλομανίας υπερασπιζόμενοι την ανωτερότητα της καταγωγής τους, με τους πρώτους να κρατούν τα σκήπτρα σ' αυτήν την αναμέτρηση. Πολλοί ήταν οι Σουηδοί που άρχισαν να ξιφουλκούν κατά της "βαρετής πόλης" αναφερόμενοι στη νορβηγική πρωτεύουσα, ενώ ένας άλλος υποστηρίζει ότι "η Στοκχόλμη είναι το νέο Λονδίνο" επειδή το τελευταίο δεν προσφέρει πλέον πολλές θέσεις εργασίας κι έτσι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι "έρχονται στη Σουηδία και μαθαίνουν σουηδικά αντί για αγγλικά". Άλλος Σουηδός βάζει στο στόχαστρο το χαρακτήρα των Νορβηγών, οι οποίοι είναι πιο εσωστρεφείς σε αντίθεση με του "φιλόξενους Σουηδούς" (δηλαδή αν αυτός έρθει στην Ελλάδα θα πάθει πλάκα, εφόσον θεωρεί τους Σουηδούς φιλόξενους και καλά), ενώ κάποιοι άλλοι ανφέρουν περιπαικτικά ότι το Όσλο είναι πρωτεύουσα κάποιος βορειοαφρικανικής χώρας ή περιοχή του Πακιστάν και άλλα παρόμοιου ύφους και - χαμηλού - επιπέδου σχόλια. 
Χωρίς να θέλω να πάρω θέση σ' αυτό το "φλέγον ζήτημα", το πρόβλημα μεγαλομανίας δε νομίζω ότι είναι τόσο από την πλευρά των καημένων των Νορβηγών, αν και αυτοί ήταν που αντέδρασαν δυναμικά στις Κάνες, καθώς στο συγκεκριμένο σάιτ, όπου διάβασα την είδηση και τα σχόλια των απλών ανθρώπων. Ελάχιστοι ήταν οι Νορβηγοί που μπήκαν στον κόπο να γράψουν κάποιο προσβλητικό σχόλιο κατά των γειτόνων τους, σε αντίθεση με τους Σουηδούς που ξιφούλκησαν με τα προσβλητικά και άκρως υπεροπτικά σχόλια τους. Χίλιες φορές να μαλώνουμε με τους Τούρκους για το αν ο μπακλαβάς είναι ελληνικό ή τούρκικο γλυκό, παρά αυτά τα ανόητα παιδιαρίσματα. Βαλκάνια και πάλι Βαλκάνια, λοιπόν, χίλιες φορές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου