11 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 11 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή 11 Μαρτίου 2012
Τι μέρα και η σημερινή! Πόσα σημαντικά γεγονότα έχουν συμβεί στις 11 Μαρτίου... Το 1901, εγκαινιάστηκε το μετρό στο Παρίσι. Το 1938, η Αυστρία ενσωματώθηκε στο γερμανικό τρίτο ράιχ. Το 1985, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξελέγη Γενικός Γραμματέας του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος. Το 2004, 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν ύστερα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης, στην πρώτη τρομοκρατική επίθεση με τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πριν ένα χρόνο, στις 11 Μαρτίου 2011, η Ιαπωνία επλήγη από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ στα βορειοανατολικά της χώρας, ο οποίος προκάλεσε ένα φονικό τσουνάμι με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.


Στη Λιθουανία σήμερα γιορτάζεται η επανίδρυση του λιθουανικού κράτους με την ανεξαρτησία από την Ε.Σ.Σ.Δ. στις 11 Μαρτίου 1990. Μετά την διάλυση της πολονω-λιθουανικής κοινοπολιτείας το 19ο αιώνα, η περιοχή περιήλθε υπό την κυριαρχία της τσαρικής Ρωσίας. Μετά τα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης ιδρύθηκε το πρώτο λιθουανικό κράτος το Φεβρουάριο του 1918. Τον Ιούνιο του 1940 τόσο η Λιθουανία όσο και τα υπόλοιπα βαλτικά κράτη κατελήφθησαν από τον Κόκκινο Στρατό και μετατράπηκαν σε σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Η άνοδος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης και ο μεγαλύτερος εκδημοκρατισμός που επέφερε στο εσωτερικό της - τότε - υπερδύναμης, επέτρεψε την πιο ενεργή προβολή του αιτήματος των Λιθουανών για εθνική ανεξαρτησία. Στις 23 Αυγούστου 1989, πεντηκοστή επέτειο από την υπογραφή του ρωσο-γερμανικου συμφώνου Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, βάσει του οποίου δικαιολόγησε ο σοβιετικός στρατός την κατάληψη των βαλτικών κρατών το 1940, σχηματίστηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 600 χιλιομέτρων σχηματιζόμενη από πολίτες και των τριών κρατών της Βαλτικής. Στις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές το Φεβρουάριου του 1990 επικράτησαν συντριπτικά τα κόμματα που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ στις 11 Μαρτίου, ημέρα σύγκλησης του νέου κοινοβουλίου, αυτό ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας από τη Σοβιετική Ένωση.

Το Λεσότο είναι ένα μικροσκοπικό βασίλειο, που βρίσκεται στην "καρδιά" της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας. Η σημερινή αργία στο Λεσότο είναι προς τιμή του βασιλιά Μοσεσόε Α', ο οποίος πέθανε στις 11 Μαρτίου 1870, ιδρυτή του κράτους που τότε ονομαζόταν Μπασουτολάνδη, ύστερα από την ένωση διαφόρων φυλών το 1822. Ο ίδιος αγωνίστηκε να αποκρούσει τις επιθέσεις των Μπόερς που κυριαρχούσαν στη Νότιο Αφρική και αυτός ήταν ο λόγος που τελικά δέχτηκε να καταστεί το κράτος του βρετανικό προτεκτοράτο, καθεστώς που ίσχυσε μέχρι την ανεξαρτησία του Λεσότο το 1966.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου