27 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012. Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος θα έκλεινε σήμερα τα 77 του χρόνια, εάν δεν έβρισκε τραγικό θάνατο πριν από τρεις μήνες, στις 24 Ιανουαρίου 2012, από ατύχημα στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας.
Στη Σλοβενία σήμερα γιορτάζεται η "Ημέρα Αντίστασης" ως φόρος τιμής στην ίδρυση του Απελευθερωτικού Μετώπου το 1941, σκοπός του οποίου ήταν η απελευθέρωση της χώρας από την γερμανική, την ιταλική και την ουγγρική κατοχή που είχε επιβληθεί στη Σλοβενία στα πλαίσια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Η Σιέρα Λεόνε είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο και βρίσκεται στη δυτική Αφρική. Σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της χώρας από τη βρετανική αποικιακή παρουσία στις 27 Απριλίου 1961. Η φετινή εθνική επέτειος πάντως για την "οροσειρά των λεόντων", όπως είναι η σημασία του ονόματος της χώρας, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς μόλις χτες καταδικάστηκε από το Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο που είχε συσταθεί για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε τη δεκαετίας του 1990, ο πρώην πρόεδρος της γειτονικής Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο πρώτος ηγέτης κράτους που καταδικάζεται για εγκλήματα πολέμου στη σύγχρονη ιστορία, ενώ η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί σε ένα μήνα. 
Ακόμα ένα κράτος της δυτικής Αφρικής γιορτάζει σήμερα την επέτειο της ανεξαρτησίας του. Πρόκειται για το Τόνγκο, το οποίο κατέστη ανεξάρτητο κράτος σαν σήμερα το 1960. Όντας κομβικό σημείο διακίνησης σκλάβων από και προς την αφρικανική ήπειρο, το Τόνγκο περιήλθε στην σφαίρα επιρροής της Γερμανίας μέχρι το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οπότε μοιράστηκε στους Βρετανούς και τους Γάλλους, Το σημερινό κράτος αποτελεί συνέχεια του γαλλικού Τόνγκο.
Στη δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής σήμερα γιορτάζεται το ουσιαστικό τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ που στοίχειωνε τη χώρα για δεκαετίες, με τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων, πολυφυλετικών κοινοβουλευτικών εκλογών σαν σήμερα το 1994 και στις οποίες θριάμβευσε το κόμμα "Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο" του Νέλσον Μαντέλα αποσπώντας ποσοστό 62.65% των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου