26 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012. Σαν σήμερα, το 1937, έλαβε χώρα η καταστροφή της ισπανικής πόλης Γκουέρνικα (που βρίσκεται στη χώρα των Βάσκων), η οποία υπέστη βομβαρδισμό από την γερμανική αεροπορία στα πλαίσια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Το γεγονός αυτό ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο να ζωγραφίσει τον ομώνυμο πίνακα. Η κανονική και πλήρης ονομασία της πόλης είναι Γκερνίκα υ Λούνο (Guernica y Luno), από την ένωση των δύο μικρότερων πόλεων σε ένα δήμο, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Σαράντα εννιά χρόνια αργότερα, στις 26 Απριλίου 1986, μια άλλη καταστροφή συγκλόνισε τον κόσμο, η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης (στην επικράτεια της σημερινής Ουκρανίας).
Στο Ισραήλ σήμερα γιορτάζεται η επέτειος του Yom Ha'atzmaut, δηλαδή η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας το 1948. Η γιορτή προσδιορίζεται με βάση το εβραϊκό ημερολόγιο στις 5 του μηνός Iyar κι επομένως η ημερομηνία του εορτασμού διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Στην πραγματικότητα, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ από τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν έγινε στις 14 Μαΐου 1948 σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο. Ωστόσο, θα ήταν ιστορικά χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε μονομερώς και κατά παραβίαση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός ισραηλινού και ενός αραβικού, με συγκεκριμένα σύνορα, ενώ την επόμενη ημέρα ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.
Στην Τανζανία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Ενότητας της χώρας, καθώς είναι η επέτειος από την ένωση της Τανγκανίκας και της Ζανζιβάρης  στις 26 Απριλίου 1964 σχηματίζοντας το σημερινό κράτος της Τανζανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου