27 Απριλίου 2012

Η ΝΟΥΤΕΛΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ "ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

"Νουτέλα, αγάπη μου"

Η Νουτέλα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς "αλοιφές πρωινού" στον κόσμο, αυτό όμως δεν την καθιστά και υγιεινή. Μάλλον το αντίθετο ισχύει και τώρα η παρασκευάστρια εταιρία Ferrero καλείται να πληρώσει τους "θυμωμένους" καταναλωτές.
Η Αθηνά Χόχενμπεργκ από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια είχε καταθέσει μέσω του δικηγόρου της αγωγή κατά της Ferrero στις αρχές του 2011 ζητώντας αποζημίωση με το αιτιολογικό ότι η διαφήμιση του δημοφιλούς προϊόντος είναι παραπειστική και παραπλανά τις μητέρες που αγοράζουν Νουτέλα για τα παιδιά τους θεωρώντας ότι τους προσφέρουν μια υγιεινή και θρεπτική τροφή, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με την τότε κατατεθείσα αγωγή, η τηλεοπτική διαφήμιση της Νουτέλα έδειχνε μια μητέρα να ταΐζει με το συγκεκριμένο προϊόν τα "υγιή, χαρούμενα παιδιά της" μαζί με φρέσκα φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης και χυμό υπονοώντας ότι πρόκειται για μια νόστιμη και ισορροπημένη τροφή. Όπως μάλιστα αναφερόταν στη συγκεκριμένη αγωγή, η κυρία Χόχενμπεργκ είχε σοκαριστεί όταν πληροφορήθηκε από φίλους ότι "η Νουτέλα δεν είναι στην πραγματικότητα μια υγιεινή, θρεπτική τροφή, αλλά έχει τη θρεπτική αξία μίας καραμέλας", καθώς "περιέχει επικίνδυνα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πάνω από 5% επεξεργασμένη ζάχαρη". Συγκεκριμένα, η Νουτέλα περιέχει 21 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, ενώ οι μισές από τις θερμίδες της κάθε μερίδας προέρχονται από λίπη, στοιχεία που ωστόσο αναγράφονται πάνω στη συσκευασία, αν και αποσιωπούνται στα τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ.
Σύντομα, όταν η υπόθεση απέκτησε ευρύτερη δημοσιότητα, αγωγές κατέθεσαν ακόμη τρεις αμερικανοί πολίτες και - προκειμένου να αποφύγει τη δικαστική διαμάχη - η Ferrero προτίμησε να έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ενάγοντες συμφωνώντας να τους καταβάλλει συνολικά το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, ο κάθε ένας από τους ενάγοντες θα αποζημιωθεί με το ποσό των 4 έως 20 δολαρίων για την κάθε συσκευασία Νουτέλα που είχε αγοράσει την περίοδο από 1 Αυγούστου 2009 έως 23 Ιανουαρίου 2012 στην πολιτεία της Καλιφόρνια και από 1 Ιανουαρίου 2008 έως 3 Φεβρουαρίου 2012 σε οποιαδήποτε άλλη αμερικανική πολιτεία. Παράλληλα, και μέχρι τις 5 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, μπορεί να δηλώσει πρόθεση αποζημίωσης επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα για τους καταναλωτικούς συμβιβασμούς της Νουτέλα, εφόσον αγόρασε το προϊόν τις παραπάνω περιόδους - και φυσικά η πρόσκληση απευθύνεται μόνο στους πολίτες των ΗΠΑ. Αν βέβαια η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι τεράστια και υπερκαλυφθεί το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, τότε το ποσό της αποζημίωσης ανά συσκευασία θα μειωθεί ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου