27 Απριλίου 2012

"ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ"


Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Λίγο-πολύ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, το οποίο δεν απασχολεί μόνο τις χώρες του νότου, οι οποίες επιβαρύνονται από την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών. Μεταξύ αυτών είναι και η Ελβετία, στο πολιτικό σκηνικό της οποίας πρωταγωνιστεί το ξενοφοβικό, ρατσιστικό κόμμα SVP (Schweizerische Volkspartei, δηλαδή "Κόμμα του Ελβετικού Λαού"), στην ατζέντα του οποίου είναι μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι τα ίδια, με αυτά που ακούμε και στη χώρα μας από αντίστοιχα κόμματα, με πρώτο και καλύτερο ότι οι μετανάστες "μας κλέβουν τις δουλειές". Μέχρι πρόσφατα η κριτική του SVP επικεντρωνόταν αποκλειστικά στους μουσουλμάνους και όσους κατάγονταν από μη ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο αυτό αυτό φαίνεται ότι αλλάζει σιγά σιγά και στο στόχαστρο του κόμματος μπαίνουν και οι Ευρωπαίοι μετανάστες και πιο συγκεκριμένα... οι Γερμανοί.
Ούσα καλεσμένη στο τοκ σόου SonnTalk του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Ζυρίχης TeleZüri, η Ναταλίε Ρίκλι (Natalie Rickli), βουλευτής του SVP τα τελευταία πέντε χρόνια, εξέφρασε την ανησυχία της, επειδή "πάρα πολλοί Γερμανοί ζουν στην Ελβετία" κάνοντας λόγο για πλημμύρα Γερμανών που περνούν τα γερμανο-ελβετικά σύνορα συμπιέζοντας την αγορά εργασίας και τις τιμές των ακινήτων. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται απλά για μια προσωπική της άποψη, αλλά μαζί της συμφωνεί και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της χώρας, καθώς λαμβάνει συνέχεια γράμματα Ελβετών πολιτών που παραπονιούνται ότι απολύονται από τις δουλειές τους και στη θέση τους προσλαμβάνονται νέοι Γερμανοί. Φυσικά, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στην τηλεοπτική συζήτηση κάνοντας λόγο για την εξαιρετική δουλειά των Γερμανών εργαζομένων. Η 36χρονη βουλευτής πάντως ζητά την επέκταση του ανώτατου ορίου εισροής νόμιμων μεταναστών που θέσπισε πρόσφατα το ελβετικό κοινοβούλιο για τους προερχόμενους από οκτώ κράτη της ανατολικής Ευρώπης, ώστε να συμπεριλάβει και τους μετανάστες που προέρχονται από τη Γερμανία.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2010, ο Ελβετός κοινωνικός επιστήμονας Μαρκ Χέλμπλινγκ (Marc Helbling) εντόπισε την ύπαρξη μιας μορφής "γερμανοφοβίας", κυρίως στην περιοχή της Ζυρίχης και στα γερμανόφωνα καντόνια της χώρας, οι ρίζες της οποίες ανάγονται στη δεκαετία του '90, την περίοδο δηλαδή που και το SVP αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστή του πολιτικού τοπίου στην Ελβετία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν τότε, οι Γερμανοί κατατάσσονταν μεταξύ των λιγότερο δημοφιλών μεταναστών, πίσω από τους μετανάστες με καταγωγή από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τους Άραβες και τους Τούρκους. Ο βασικός λόγος φαίνεται να είναι πολιτισμικός, καθώς οι Ελβετοί μάλλον αισθάνονται πιο κοντά με τη γαλλική ή ακόμα και με την ιταλική κουλτούρα, παρότι τη δεκαετία του '50 ούτε οι Ιταλοί ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς, ενώ στα γερμανόφωνα ειδικά καντόνια υπάρχει και η αίσθηση της ανάγκης διαφύλαξης της γλωσσικής ιδιαιτερότητας, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μιλούν μεν μια διάλεκτο της γερμανικής γλώσσας, η οποία όμως διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη γλώσσα που μιλούν οι βόρειοι γείτονες τους. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Γερμανών μεταναστών στην Ελβετία ανέρχεται στις 200.000, κάτι που τους καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στη χώρα, πίσω από τους Ιταλούς, τους Σέρβους και τους Πορτογάλους. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα των Άλπεων ανέρχεται μόλις στο 3%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τη φασαρία που έχει δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου