26 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 26 Μαΐου 2012. Ο Λένι Κράβιτς, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές, σήμερα κλείνει αισίως τα 48, κάτι που δεν του φαίνεται καθόλου στην εξωτερική εμφάνιση. Νομίζω ότι πρέπει να αποκαλύψει κάποια στιγμή ποιο είναι το μυστικό της αιώνιας νεότητάς του. Γενέθλια έχει σήμερα και ο καλτ αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος είναι 12 χρόνια μεγαλύτερος από τον Κράβιτς, ενώ χρόνια πολλά θα πούμε και στην Τζοβάνα Φραγκούλη (γνωστή κυρίως σε όσους την παρακολουθούσαν στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του '80 σε κωμικές σειρές του Γιώργου Κωνσταντίνου και στην εκπομπή "Πες το και θα γίνει"), αλλά και στην τραγουδίστρια Ειρήνη Μερκούρη.  
Η Γεωργία γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας και την ίδρυση της Πρώτης Δημοκρατίας στη χώρα του Καυκάσου σαν σήμερα το 1918 λίγους μήνες μετά την οκτωβριανή επανάσταση. Εν τω μεταξύ είχε μεσολαβήσει η απόφαση για την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας των χωρών του Καυκάσου (Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) με την ονομασία Υπερκαυκασία, ωστόσο επικράτησε το εθνικιστικό κύμα για δημιουργία ενός ανεξάρτητου γεωργιανού κράτους, στα χνάρια του μεσαιωνικού βασιλείου της Γεωργίας, με τη διαφορά ότι το νέο κράτος θα ακολουθούσε το δημοκρατικό πολίτευμα. Πάντως, η περίοδος της Πρώτης Δημοκρατίας δεν κράτησε πολύ, καθώς το Φεβρουάριο του 1921 ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη χώρα εγκαθιστώντας κομμουνιστική κυβέρνηση.
Η Γουιάνα είναι το μοναδικό κράτος της Λατινικής Αμερικής που έχει ως επίσημη γλώσσα τα αγγλικά, καθώς ήταν η μοναδική βρετανική αποικία στην περιοχή. Σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας από τη βρετανική κυριαρχία στις 26 Μαΐου 1966.
Τέλος, στην Πολωνία σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας. Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που οι πολωνέζες μητέρες γιορτάζουν κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανεξάρτητα του τι μέρα πέφτει, ωστόσο ο πρώτος εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας στη χώρα αυτή έγινε το 1923.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου