24 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 24 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012. Γενέθλια έχει σήμερα ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Γιάννης Γκούμας (γενν. το 1975), όπως και ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά (γενν. 1966), ενώ τα 63 κλείνει σήμερα και ο θρύλος της ροκ Μπομπ Ντίλαν.
Στη Βουλγαρία και στην Π.Γ.Δ.Μ. σήμερα γιορτάζεται η μνήμη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και μάλιστα η σημερινή ημέρα είναι αργία στις δύο ατές χώρες. Οι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν δύο αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έζησαν τον 9ο αιώνα και εκχριστιάνισαν τους σλαβικούς πληθυσμούς που είχαν εγκατασταθεί στα βόρεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ δημιούργησαν και το σλαβικό αλφάβητο. Θεωρούνται οι σημαντικότεροι άγιοι σε όλα τα σλαβικά κράτη, ωστόσο η ημερομηνία εορτασμού τους δεν είναι η ίδια. Επίσης, έχουν ανακηρυχθεί από τη ρωμαιοκαθολική, την αγγλικανική και τη λουθηρανική εκκλησία. Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία τιμάει τη μνήμη τους στις 11 Μαΐου.
Η Ερυθραία είναι ένα από τα νεώτερα κράτη της Αφρικής, καθώς απέκτησε επισήμως την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1993. Προηγουμένως, σαν σήμερα το 1991, είχε τερματιστεί ο τριακονταετής πόλεμος για την ανεξαρτησία, όταν έγινε κατάπαυση πυρός και ορίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το 1993, οπότε η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.
Στο Εκουαδόρ σήμερα τιμάται η επέτειος από τη μάχη της Πικίνκα (Pichincha) που έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου 1822 στα πλαίσια του πολέμου για την ανεξαρτησία της περιοχής του Κίτο, η σημερινή πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, από τον ισπανικό ζυγό κατοχής. Αν και η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της 8 χρόνια αργότερα, ωστόσο η μάχη της Πικίνκα θεωρείται καθοριστικής σημασίας του αγώνα της ανεξαρτησίας και γι' αυτό η σημερινή ημέρα αποτελεί εθνική εορτή για το Εκουαδόρ.
Στη Βερμούδα σήμερα γιορτάζουν την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, ενώ ο πληθυσμός κατά κανόνα συρρέει στις παραλίες του εξωτικού νησιού που βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό κοντά στις αμερικανικές ακτές, για να κάνει το πρώτο μπάνιο της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου