22 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 22 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 22 Μαΐου 2012. Σήμερα φανταζόμαστε ότι είναι μια από τις σπάνιες εκείνες ημέρες του χρόνου, όπου η "μαύρη γαζέλα" της διεθνούς haut couture, η Ναόμι Κάμπελ, δε θα έχει τα νεύρα της, καθώς γιορτάζει τα γενέθλια της - εκτός κι αν χάσει την ούτως ή άλλως αμφισβητούμενη ψυχραιμία της, όταν δει τα 42 κεράκι πάνω στην τούρτα.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, σκοπός της οποίας είναι η εξεύρεση ισορροπιών μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της φυσικού πλούτου (χλωρίδα και πανίδα) επί τη βάσει των αρχών της Διεθνούς Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα, που υπογράφηκε στο Ρίο στις 22 Μαΐου 1992. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεκαετία από το 2011 μέχρι το 2010 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Δεκαετία Προστασίας της Βιοποικιλότητας. 
Στην Υεμένη σήμερα είναι η Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Λίγα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της περιοχής από τη βρετανική κυριαρχία, η Υεμένη διασπάστηκε σε δύο κρατικές οντότητες: στη Βόρειο Υεμένη που αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο τη συνέχεια του κράτους και στη Νότιο Υεμένη που εφάρμοσε το κομουνιστικό σύστημα. Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ανατολική Ευρώπη το 1989 είχε επιπτώσεις και στο συγκεκριμένο κομμάτι της αραβικής χερσονήσου, με αποτέλεσμα την επανένωση των δύο κρατών σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου 1990. Αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής εθνικής εορτής στη χώρα που τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια νέα εμφυλιοπολεμική σύρραξη λόγω της εκεί ισχυρής παρουσίας πολεμιστών της Αλ Κάιντα σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε πέρυσι, όταν ο λαός της χώρας εξεγέρθηκε κατά του αυταρχικού καθεστώτος του Αλί Σαλέχ οδηγώντας τον σε παραίτηση.
Στην Αϊτή γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας, η οποία είναι αφιερωμένη στην ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας, ενώ στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται ο εκάστοτε Πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου