28 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 28 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012. Χρόνια πολλά στην πάντα νέα, "μικροσκοπική" σταρ Κάιλι Μινόγκ, η οποία γίνεται 44 ετών, όμως παραμένει φρέσκια και σέξι παρά το σοβαρό πρόβλημα που πέρασε πριν λίγα χρόνια με την υγεία της.
Στις ΗΠΑ σήμερα, όπως κάθε χρόνο την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Μνήμης (Memorial Day), μια ομοσπονδιακή εθνική αργία αφιερωμένη στους στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Αν και αρχικά η συγκεκριμένη ημέρα ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς στρατιώτες του αμερικανικού εμφυλίου, με το πέρασμα των χρόνων και με την εμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων σε ολοένα και περισσότερες πολεμικές συρράξεις, αντίστοιχα επεκτάθηκε και το περιεχόμενο της. 
Στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται σήμερα την ίδια γιορτή, παρόλο που οι σχέσεις των δύο κρατών είναι ιδιαίτερα εχθρικές. Είναι η Ημέρα Δημοκρατίας, με αφορμή την επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και την ίδρυση της πρώτης αρμενικής και της πρώτης αζερικής δημοκρατίας στις 28 Μαΐου 1918. Λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, τα τρία κράτη του Καυκάσου (Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) ίδρυσαν την συνομοσπονδία της Υπερκαυκασίας, η οποίας όμως διαλύθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με την επικράτηση των εθνικιστικών κινημάτων στα τρία αυτά κράτη. Βέβαια, η ανεξαρτησία των κρατών αυτών δεν άντεξε για πολύ, καθώς την άνοιξη του 1920 κατελήφθησαν από τις δυνάμεις του σοβιετικού στρατού. 
Στο Νεπάλ σήμερα γιορτάζουν επίσης την επέτειο από την ίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα με την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης σαν σήμερα το 2008, η οποία τερμάτιζε το μοναρχικό καθεστώς 240 ετών ύστερα από πολυετή εμφύλιο πόλεμο.
Η Αιθιοπία γιορτάζει ως εθνική εορτή την επέτειο από την πτώση του καθεστώτος Ντεργκ, ένα είδος στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε τη χώρα στα πλαίσια του παγκόσμιου ψυχροπολεμικού κλίματος από το 1974 μέχρι το 1991, αφού προηγουμένως εκθρόνισαν τον τελευταίο αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, τον Χαϊλέ Σελασιέ. Τυπικά, η χούντα είχε παυθεί το 1987 με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση Συντάγματος, ωστόσο τα πρόσωπα του καθεστώτος παρέμεναν στην εξουσία. Η οριστική πτώση έγινε τον Μάιο του 1991, όταν τερματίστηκε και ο εμφύλιος πόλεμος που μάστιζε τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ τα μέλη του καθεστώτος συνελήφθησαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου