28 Μαΐου 2012

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΣΤΑ 70;

Γιατί να μη χαμογελάει στο φακό η 73χρονη  Tamae Watanabe, αφού κατέχει το ρεκόρ της γηραιότερης γυναίκας που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ;  
Η 73χρονη Γιαπωνέζα ορειβάτης Tamae Watanabe δίνει ένα πραγματικά καταπληκτικό μήνυμα δύναμης και προσπάθειας, καθώς στις 19 Μαΐου ανέβηκε στο όρος Έβερεστ των Ιμαλαΐων και αποτελεί τη γηριαότερη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε αυτό το ασύλληπτο εγχείρημα σπάζοντας το δικό της ρεκόρ, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου σε ηλικία 62 ετών το 2001.
Ωστόσο, η Watanabe δε σκοπεύει να σταματήσει εδώ, αλλά θέλει να προσπαθήσει να σπάσει και πάλι το ρεκόρ της, όταν θα έχει πλέον πατήσει τα 80. Η επιτυχία της οφείλεται αφενός στη συνεχή και συστηματική άσκηση, αλλά και στο ότι ξέρει καλά από ψηλά βουνά, καθώς ζει σε ένα χωριό στους πρόποδες του βουνού Φούτζι, που είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας.
Στο ορειβατικό εγχείρημα δεν ήταν μόνη. Ήταν μέλος μιας ομάδας τεσσάρων ορειβατών, επικεφαλής της οποίας ωστόσο ήταν η ίδια. Μάλιστα, τα τελευταία 2.000 πόδια μέχρι την κορυφή του Έβερεστ, τα διένυσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της κατά τη διάρκεια της νύχτας, το βράδυ της 18ης μέχρι το ξημέρωμα της 19ης Μαΐου.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι είχε και ανταγωνίστρια, καθώς την ίδια περίοδο προσπαθούσε και μια 72χρονη γυναίκα να ανέβει στο Έβερεστ, όμως η Watanabe την πρόλαβε, ενώ το ρεκόρ του γηραιότερου ανθρώπου που ανέβηκε στο ασύλληπτο υψόμετρο των 8.848 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, το κατέχει ο Νεπαλέζος Min Bahadur Serchan, όταν κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου το 2008 σε ηλικία 76 ετών. 
Καθώς ανεβαίνει ο μέσος όρος ζωής της ανθρωπότητας, βελτιώνονται οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες αλλά και οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να μην εγκαταλείπουν τον οργανισμό τους στη τύχη του (κατά το αρχαιοελληνικό "νους υγιής εν σώματι υγιή") , περιπτώσεις όπως αυτή της 73χρονης Tamae Watanabe θα αποτελούν στο μέλλον ένα συχνό φαινόμενο σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, μόλις το 40% των ατόμων άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ ακολουθεί ένα υποτυπώδες πρόγραμμα γυμναστικής, ενώ ο ένας στους τέσσερις έχει παρατήσει κάθε φυσική δραστηριότητα.
Το "κλειδί" για να ακολουθήσει ένα άτομο αυτής της ηλικίας το παράδειγμα της 73χρονης Γιαπωνέζας (όχι απαραίτητα να ανέβει την ψηλότερη κορυφή του κόσμου ή τον Όλυμπο, αλλά να μην παρατήσει τον οργανισμό του έρμαιο της φθοράς του χρόνου) βρίσκεται σε δύο λέξεις: κίνητρο και προσαρμοστικότητα. Η συνεχής, τακτική άθληση δυναμώνει τον οργανισμό και προσφέρει στον άνθρωπο τη χαρά να απολαύσει πραγματικά το στάδιο της τρίτης ηλικίας, ενώ απαλύνει τον πόνο της ακαμψίας ή της αρθρίτιδας, που συχνά εμφανίζονται σε αυτές τις ηλικίες. Εννοείται βέβαια ότι οι ασκήσεις θα πρέπει να είναι εδικά προσαρμοσμένες στα νέα βιολογικά δεδομένα του ανθρώπινου οργανισμού. Θέλετε κι άλλο κίνητρο για να μην το βάλετε κάτω; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου