1 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΙ: ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Αυτή είναι τούρτα γενεθλίων! Η Ζαν Καλμάν, ο γηραιότερος άνθρωπος που έζησε στον πλανήτη, πέντε χρόνια πριν  σβήσει τα κεράκια της  τελευταίας τούρτας γενεθλίων της.

Η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν παραμένει μέχρι σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό της, ο άνθρωπος που έχει επιβεβαιωθεί ότι έζησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο - τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Κρατηθείτε: έζησε συνολικά 122 χρόνια και 164 ημέρες. Γεννήθηκε στο Αρλ της Γαλλίας στις 21 Φεβρουαρίου 1875 και απεβίωσε στο γηροκομείο της γενέθλιας πόλης της 4 Αυγούστου 1997, 101 χρόνια μετά την τέλεση του γάμου της με τον δεύτερο ξάδερφό της Φερνάν Καλμάν. 
Αν και η ζωή δε στάθηκε γενναιόδωρη μαζί της, καθώς έχασε τον άνδρα της το 1942, αλλά και τον μοναχογιό της Φρεντερίκ το 1963 (σε ηλικία μόλις 36 ετών), η γυναίκα που στα νιάτα της γνώρισε τον Ολλανδό ζωγράφο Βαν Γκογκ, νίκησε το χρόνο, καθώς έμενε μόνη της μέχρι την ηλικία των 110 ετών. Μέχρι τα 100 οδηγούσε ποδήλατο, μέχρι τα 115 περπατούσε μόνη της χωρία καμία βοήθεια, ενώ έκοψε το κάπνισμα, πέντε χρόνια πριν το θάνατό της, σε ηλικία 117 ετών!
Η ίδια απέδιδε τη μακροζωία της στο ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούσε όχι μόνο για το φαγητό, αλλά άλειφε με αυτό και το δέρμα της. Όμως παράλληλα, μέχρι την τελευταία στιγμή, το μενού της γηραιότερης γυναίκας όλων των εποχών περιελάμβανε ένα ποτήρι πορτογαλικό κρασί καθημερινά και ένα κιλό σοκολάτας σε εβδομαδιαία βάση.
Ο όρος "αιωνόβιος" είναι λίγος για άτομα σαν την Καλμάν, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, όσο η ιατρική προοδεύει, αλλά και οι άνθρωποι φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους. Ο αριθμός των ατόμων που επιβεβαιωμένα έχουν ξεπεράσει τα 110 χρόνια ζωής ανέρχεται στους 70 σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων οι 65 είναι γυναίκες και μόλις οι 5 είναι άντρες.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο αριθμός πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς άλλοι 400 άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο ίδιο υπεραιωνόβιο ηλικιακό στάτους, ωστόσο δεν έχουν τα απαραίτητα ληξιαρχικά έγγραφα που θα μπορούσαν να το αποδείξουν με βεβαιότητα. Και φυσικά, ο αριθμός θα πολλαπλασιαζόταν, αν μετρούσαμε όλους όσους έχουν πατήσει τα 100. 
Πώς όμως εξηγείται αυτή η αντοχή που επιδεικνύουν στο πέρασμα του χρόνου άνθρωποι σαν την Καλμάν;  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα γονίδια ευθύνονται μόνο κατά 30% , ενώ το υπόλοιπο μέρος του χρόνου που θα ζήσει ένας άνθρωπος εξαρτάται από τον τρόπο ζωής τους, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Πολύ σημαντικό είναι για τα άτομα που φτάνουν σε μια προχωρημένη ηλικία, να μην νιώθουν παραμελημένοι, να έχουν μια υγιή κοινωνική ζωή με οικογένεια ή φίλους και πάνω απ' όλα να παραμένουν αισιόδοξοι.
Στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά 245 άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν στους γηραιούς ασθενείς τακτικά τσεκ απ, ενώ τους προσφέρουν συμβουλές σε θέματα ύπνου, μνήμης, δίαιτας, αλλά και φυσικών δραστηριοτήτων. Όπως σημειώνει και η Maysa Seabra Cendoroglo, καθηγήτρια γεριατρικής και γεροντολογίας στο πιο πάνω Πανεπιστήμιο: "Πολλοί από τους ασθενείς μας πρόκειται να γίνουν αιωνόβιοι. Αξιολογούμε πώς να κάνουμε τις ζωές τους ελεύθερες από σωματικούς, πνευματικούς, συναισθηματικούς και κοινωνικούς περιορισμούς".
Αν ψάχναμε να βρούμε το ιδανικότερο μέρος, εκείνο το σημείο του πλανήτη όπου οι άνθρωποι συναγωνίζονται ηλικιακά τον μυθικό Μαθουσάλα, θα λέγαμε πως αυτό είναι μάλλον η νήσος Οκινάουα στην Ιαπωνία. Στο νησί η αναλογία των αιωνόβιων ως προς το σύνολο του πληθυσμού είναι 34:100.000, όταν ο μέσος όρος στα αναπτυγμένα κράτη είναι 19 με 20:100.000.
Ποιο είναι το μυστικό τους; Εκτός από τα καλά γονίδια, οι κάτοικοι μένουν πιστοί στο παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό (που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και τροφές με ίνες), ενώ δεν καπνίζουν. Στην Ευρώπη, ένας αντίστοιχος παράδεισος για αιωνόβιους είναι η Σαρδηνία στη δυτική Μεσόγειο, όπου η αναλογία  όσων έχουν υπερβεί τα 100 χρόνια ζωής ανέρχεται σε 24:100.000, τρεις φορές μεγαλύτερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Βέβαια, υπάρχει και το παράδοξο του χωριού Βιλκαμπάμπα στο Εκουαδόρ, όπου, σύμφωνα με τον Αργεντινό γιατρό Ricardo Coler, συγγραφέα του βιβλίου "Eterna Juventud - Vivir 120 Años" ("Αιώνια Νεότητα - Ζώντας 120 χρόνια"), οι κάτοικοι ξεπερνούν τα 110 χρόνια, παρόλο που ειδικεύονται στις διατροφικές καταχρήσεις τρώγοντας φαγητά με πολύ αλάτι, πίνοντας πολλούς καφέδες και αλκοόλ και καπνίζοντας ακόμα και μετά τα 100. Νομίζω ότι ο γιατρός υπερβάλλει λιγάκι...

[Πηγή: Folha De S.Paulo]

Σχετικά θέματα:
Όταν οι επιστήμονες προφήτευαν ότι μέχρι το 2000 θα έχουμε νικήσει το θάνατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου