13 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ


"Τα περισσότερα λάθη στην γκαρνταρόμπα δεν έχουν να κάνουν με τα ρούχα, αλλά είναι σχεδόν πάντα συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος... Είναι οι εσωτερικές μας συγκρούσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια" υποστηρίζει η 34χρονη ψυχολόγος Jennifer Baumgartner, ειδικευμένη στην ανάλυση της ψυχολογίας των ρούχων, στο βιβλίο της που τιτλοφορείται "You Are What You Wear: What Your Clothes Reveal About You" ("Είσαι αυτό που φοράς: τι αποκαλύπτουν τα ρούχα σου για σένα").
"Τα ψώνια και το ξόδεμα των χρημάτων, συχνά πηγάζουν από εσωτερικά κίνητρα, όπως τα συναισθήματα, οι εμπειρίες και η κουλτούρα" σύμφωνα με την Baumgartner, η οποία αναζητά "το βαθύτερο νόημα των επιλογών". Άλλωστε, "τα ρούχα μας είναι αντανάκλαση του τι σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε...λέμε στον κόσμο τα ποιος, τι, πού και πότε της ζωής μας".
Μέσα από πραγματικές ιστορίες πελατισσών της, η Baumgartner αναλύει κάποια κοινά ψυχολογικά προβλήματα, που αντικατοπτρίζονται στον τρόπο που μια γυναίκα ντύνεται. Έτσι, η Ρίκι έπασχε από "δυσμορφία ντουλάπας" ("closet dysmorphia"), αγόραζε δηλαδή διόλου κολακευτικά για την ίδια ρούχα νομίζοντας ότι ταιριάζουν απόλυτα στο σωματότυπο της, ενώ στην πραγματικότητα έπασχε απλά από χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Μια άλλη περίπτωση είναι η 48χρονη, η οποία Φράνσις ντυνόταν σαν έφηβη με ροζ μπλουζάκια που ανέγραφαν "Girl Power", ένα στυλ ντυσίματος που παρατηρείται συχνά στις γυναίκες που έχουν πάψει να συμπεριφέρονται σαν μητέρες απέναντι στις κόρες τους, αλλά τις αντιμετωπίζουν σαν φίλες. 
Αυτά δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα που αναφέρονται στο βιβλίο, απλά κάποια ενδεικτικά. Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας, "Όταν κοιτάζεις στην ντουλάπα, αντί για υφάσματα και κουμπιά, μπορείς να τα δεις όλα αυτά ως κομμάτια του εαυτού σου. Όταν ρωτάς μια πελάτισσα γιατί ντύνεται με το συγκεκριμένο τρόπο, είναι περισσότερο από το αν απλά της αρέσει. Έχει να κάνει με το τι πιστεύει η οικογένεια σου για τα πράγματα και τα έξοδα. (Έχει να κάνει) με το πώς πιστεύεις ότι πρέπει να δείχνει το σωστό σώμα".
Ορισμένα από τα συνηθέστερα λάθη των γυναικών, σύμφωνα με την Baumgartner, είναι ότι κολλάνε σ' ένα συγκεκριμένο στιλ για χρόνια χωρίς να το ανανεώσουν, ότι αγοράζουν μόνο επώνυμα ρούχα, συχνά αγοράζουν περιττά πράγματα, ενώ πολλές γυναίκες συνηθίζουν να φορούν τα ρούχα της δουλειάς και στον ελεύθερο χρόνο τους. 
Όταν μια γυναίκα φοράει πολλά κοσμήματα, ενδεχομένως να θέλει να επιδείξει τα πλούτη της, είναι όμως εξίσου πιθανό να προσπαθήσει να καλύψει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα ψηλά τακούνια δίνουν για τη γυναίκα που τα φοράει την εντύπωση ότι δεν είναι και πολύ έξυπνη, όμως παράλληλα αποπνέουν αυτοπεποίθηση.
Οι γυναίκες που φορούν ρούχα με σχισίματα αισθάνονται ισχυρές, έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, ενώ γνωρίζουν ότι οι υπόλοιποι τις προσέχουν. Αντίθετα, όταν μια γυναίκα κουμπώνει και το τελευταίο κουμπί στο πουκάμισο της, θεωρεί τη θηλυκότητα ελάττωμα. 
Οι γυναίκες που κυκλοφορούν απεριποίητες, έχουν αφιερωθεί σε ορισμένες πτυχές της ζωής τους, π.χ. η μητρότητα, παραμελώντας άλλες εξίσου σημαντικές, κυρίως από ενοχές ή απλά από κούραση. Μια νεαρή κοπέλα που φοράει κοντή φούστα επιδιώκει περισσότερο να τραβήξει τα βλέμματα των ανδρών, όμως μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα με το ίδιο στιλ ντυσίματος, απλά δείχνει ότι δυσκολεύεται να αποδειχτεί ότι έχει μεγαλώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου