14 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ;

Δεν είναι μπογιά... δεν είναι φωτομοντάζ... είναι η "τρελή ταινία" που τράβηξε την προσοχή των ξένων ΜΜΕ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Πέρα από τις επιδόσεις των αθλητών, τις γκάφες των διοργανωτών και τα ξέφρενα πάρτι των νικητών, αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν μια ελαστική, μαύρη ή μπλε, ταινία που φορούσαν αρκετοί αθλητές σε διάφορα σημεία του σώματος τους - σε πόδια, σε χέρια, στους ώμους, ακόμα και στο στομάχι... Τι είδους ταινία είναι αυτή και σε τι χρησιμεύει;
Τα αμερικανικά ΜΜΕ την ονόμασαν "τρελή ταινία" ("crazy tape"), το πραγματικό της όνομα είναι "ταινία Κινέσιο". Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον Ιάπωνα χειροπράκτη και βελονιστή Kenzo Kase. Η διαφορά από τις υπόλοιπες αθλητικές ταινίες είναι ότι προσπαθεί να μιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την ελαστικότητα του ανθρώπινου δέρματος, ενώ, όπως και οι άλλες, χρησιμοποιείται για την πρόληψη τραυματισμών περιορίζοντας την κίνηση στις αρθρώσεις, τους αστραγάλους και τους καρπούς. 
Η πρώτη εμφάνιση της ταινίας Κινέσιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε πριν 4 χρόνια στο Πεκίνο, όταν η εταιρία Kinesio προσέφερε ως δώρο τις συγκεκριμένες ταινίες σε αποστολές 58 κρατών. Τέσσερα χρόνια μετά, η κίνηση αυτή αποδείχτηκε έξυπνη επιχειρηματικά, καθώς η ταινία Κινέσιο κυριάρχησε στα περισσότερα αγωνίσματα. Όσον αφορά το πώς αυτή λειτουργεί στην πράξη, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Σύμφωνα με μία από αυτές, η ταινία τραβάει και τεντώνει το δέρμα ανυψώνοντας το και χωρίζοντας το από τα άλλα στρώματα του ιστού. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο αίμα και στ' άλλα σωματικά υγρά να κινούνται πιο ελεύθερα επιταχύνοντας την ικανότητα του σώματος να καθαρίσει τα υγρά του λεμφικού συστήματος και μειώνοντας ταχύτερα τις φλεγμονές. Επίσης, μειώνεται η πίεση στους αισθητηριακούς νευρώνες του δέρματος μειώνοντας την αίσθηση του πόνου. 
Οι αθλητές και οι φυσικοθεραπευτές θεωρούν ότι η Κινέσιο έχει πράγματι αποτελέσματα περιορίζοντας την πίεση και αποτρέποντας τα διαστρέμματα. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Κατ΄ αρχήν, καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δείξει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο κάνει της δουλειά της η ταινία Κινέσιο. Οι περισσότερες αμφιβολίες επικεντρώνονται στο εάν πράγματι διευκολύνεται ο καθαρισμός του λεμφικού συστήματος, ενώ δε φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις σε ότι αφορά τη χαλάρωση των μυών. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που περιμένει κανείς ούτως ή άλλως από μια ελαστική θεραπευτική ταινία. Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα είδος placebo, δηλαδή εικονικού φαρμάκου, το οποίο βοηθάει τον αθλητή όχι επειδή έχει κάποιες ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά επειδή του δημιουργεί αυτήν την ψευδαίσθηση, με αποτέλεσμα ο αθλητής να επικεντρώνεται περισσότερο στην προσπάθεια για τη νίκη και λιγότερο στο να προφυλαχτεί από τυχόν τραυματισμούς. 
Σε κάθε περίπτωση, η ταινία Κινέσιο εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους ερευνητές, οι οποίοι έχουν αρχίσει να τη βάζουν σιγά σιγά στο μικροσκόπιο τους, ενώ είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσει κι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου