9 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ!


Όταν πριν λίγα χρόνια ο πατέρας του Καναδού συμβούλου σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών Ρόμπερτ Σλέιντ δημιούργησε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για το οικογενειακό δέντρο, πίστευε ότι το έργο του θα άντεχε για μια ζωή - κι ακόμη περισσότερο. Δεν υπολόγισε όμως στη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία κάνει συνεχή άλματα και "σνομπάρει" λειτουργικά συστήματα που πριν λίγα χρόνια ήταν ότι καλύτερο. Κάπως έτσι, λοιπόν, την πάτησε και ο μπαμπάς Σλέιντ, καθώς εκείνο το λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να διαβαστεί από τους σημερινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
"Πριν κάποια χρόνια υπήρχε μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, για το πώς όλη η γνώση του σύμπαντος είχε κλειστεί σε μια τεράστια βιβλιοθήκη αποθήκευσης και μετά χάθηκε, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς να έχει πρόσβαση σ' αυτή" υπενθυμίζει ο Καναδός σύμβουλος πληροφοριών προειδοποιώντας ότι είναι πολύ πιθανό οι ιστορικοί του μέλλοντος να προσκρούσουν σε μια πληροφοριακή μαύρη τρύπα, όσον αφορά την ιστορία του 20ου και του 21ου αιώνα.
Όπως προειδοποιεί σε συνέντευξη του στο αυστραλιανό News Limited Network, ο κίνδυνος να χάσουμε τα δεδομένα που αποθηκεύουμε σε ηλεκτρονική μορφή (από cd και floppy disc μέχρι στο κινητό τηλέφωνο ή σε ψηφιακή κάμερα) κινδυνεύει να περιπέσει στη λήθη, επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς ξεχνώντας, εν τω μεταξύ, να ενσωματώσει στις νέες της εκφάνσεις τις πιο "πρωτόγονες" εκδοχές της. Άλλωστε, πόσες και πόσες σύζυγοι δεν έχουν κλάψει τις βιντεοκασέτες του γάμου τους, που πλέον κάθονται άχρηστες στο ράφι του καθιστικού, από τη στιγμή που τα βίντεο και τα ανταλλακτικά τους αποσύρθηκαν από την αγορά.
Τον τελευταίο καιρό, αρκετό δημοφιλές είναι το λεγόμενο κλάουντ στόρατζ (cloud storage), δηλαδή με την αγορά αποθηκευτικού χώρου από servers στο ίντερνετ, διαθέσιμου από οποιονδήποτε υπολογιστή απλά μ' ένα password. Ο Ρόμπερτ Σλέιν, ωστόσο, εκφράζει τις αμφιβολίες του για την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά και για την αντοχή των δεδομένων στο χρόνο, την ώρα που πολλοί χρήστες αμελούν να κάνουν backup στα αρχεία τους θεωρώντας ότι το σύννεφο είναι κατά κάποιον τρόπο "μαγικό". 
Στο σημείο αυτό ο κύριος Σλέιν μάλλον μοιάζει να υπερβάλλει, όμως γεγονός είναι ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σ' ένα και μοναδικό backup των αγαπημένων μας ηλεκτρονικών αρχείων. Στο ίδιο δημοσίευμα, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Cyber Υποδομών του Κουίνσλαντ συμβουλεύει να κάνουμε τουλάχιστον τρία backup, ενώ δε συστήνει τα cd και τα dvd, τα οποία χαρακτηρίζει ως "υπερβολικά εύθραυστα". Όπως και να το δει κανείς, έχει και η τεχνολογία τον τρόπο της να κάνει τελικά τη ζωή μας δύσκολη. Φανταστείτε να χαθούν τα τραγούδια, οι ταινίες, οι ψηφιακές φωτογραφίες, τα home videos κι ένα σωρό ακόμη δεδομένα που ενδεχομένως ν' αποτελούν για εσάς ένα είδους προσωπικού ψηφιακού κειμηλίου - εκτός κι αν η τεχνολογία το κάνει το θαύμα της και βρει το πανέξυπνο εκείνο πολυμηχάνημα που θα μπορεί να διαβάσει ακόμη και τις δισκέτες της μακρινής δεκαετίας του '80.

Πηγή: News.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου