15 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012.
Τα γενέθλια του γιορτάζει ο πρίγκιπας Χάρι της Ουαλίας, ο οποίος δεν έχει και πολλά περιθώρια για να ξεσαλώσει στο Αφγανιστάν, όπου στάλθηκε μετά το σκάνδαλο με τις γυμνές φωτογραφίες από ένα ιδιωτικό πάρτι, που έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο Ουαλός πρίγκιπας γίνεται 28 ετών. Δεν είναι ο μοναδικός "γαλαζοαίματος" που έχει γενέθλια σήμερα. Η Ισπανίδα πριγκίπισσα Λετίσια της Αστουρίας γίνεται σήμερα 40 ετών. Ένα χρόνο μεγαλύτερη γίνεται σήμερα και η Ισπανίδα ηθοποιός και πρώην μούσα του Πέδρο Αλμοδοβάρ, Κάρμεν Μάουρα, η οποία γίνεται 67 ετών, ενώ σαν σήμερα το 1946 γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Τόμι Λι Τζόουνς και ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιορτάζει τους Επτά Καημούς της Παναγίας, που περιλαμβάνουν επτά βιβλικές στιγμές με επίκεντρο την Παναγία, που απεικονίζονται συχνά στην τέχνη: η προφητεία του Συμεών κατά την Υπαπαντή, η φυγή στην Αίγυπτο, η εξαφάνιση του Ιησού σε ηλικία 12 ετών, η συνάντηση της Παναγίας με τον Ιησού στο δρόμο του Μαρτυρίου, ο θάνατος του Ιησού στο Σταυρό, τη στιγμή που η Παναγία κράτησε το σώμα του νεκρού Ιησού στα χέρια της και η ταφή του νεκρού σώματος του Ιησού. Η Παναγία των Επτά Καημών θεωρείται η προστάτιδα της Σλοβακίας και γι' αυτό το λόγο η σημερινή ημέρα είναι αργία στη συγκεκριμένη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Στον καθεδρικό ναό του Šaštín βρίσκεται ένα άγαλμα προς τιμήν της, που κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα.
Πέντε από τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής και πιο συγκεκριμένα η Κόστα Ρίκα, η Νικαράγουα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Γουατεμάλα γιορτάζουν σήμερα την επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας τους από την ισπανική κυριαρχία στις 15 Σεπτεμβρίου 1821. Είχε προηγηθεί η ήττα των Ισπανών στο Μεξικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1810-1821), όταν το γενικό στρατηγείο της Γουατεμάλας κήρυξε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Αμερικής. Στην αρχή, τα κράτη της περιοχής αποτελούσαν τμήμα της επικράτειας της Μεξικανικής αυτοκρατορίας, η οποία κατέρρευσε δυο χρόνια αργότερα, το 1823, οπότε ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κεντρικής Αμερικής, η οποία διαλύθηκε το Μάιο του 1838.
Το 2007, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 15η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας διευκρινίζοντας ότι "δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο δημοκρατίας", αλλά ότι πρόκειται για μια "οικουμενική αξία που βασίζεται στην ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ανθρώπων να καθορίσουν τα δικά τους πολιτικά. οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά συστήματα".
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα, μια μορφή καρκίνου η οποία είναι μεν πολύ διαδεδομένη, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν για την πρόληψη ή τη θεραπεία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου