10 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Είχατε φανταστεί ποτέ ότι η επιλόχεια κατάθλιψη που εμφανίζουν πολλές γυναίκες μπορεί να συνδέεται με το ύψος του μωρού; Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics.
Ερευνητές του Σχολείου Δημόσιας Υγείας Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης εξέτασαν τα στοιχεία 6.500 παιδιών προσχολικής και νηπιακής ηλικίας. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα παιδιά των γυναικών που είχαν αναφέρει συμπτώματα ήπιας ή μετριοπαθούς επιλόχειας κατάθλιψης ήταν κατά 40% πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο ύψος στην ηλικία των 4 ετών από τους συνομηλίκους τους, οι μανάδες των οποίων δεν παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα. 
Όπως επισημαίνει η Πάμελα Σούρκαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο σχολείο Τζον Χόπκινς και συγγραφέας της μελέτης, ο σύνδεσμος της επιλόχειας κατάθλιψης με το ύψος του παιδιού διατηρείται παρότι έχει περάσει αρκετά χρόνια από την εκδήλωση της. Ωστόσο, στην ηλικία των 5 ετών ο αιτιώδης σύνδεσμος ήταν εξασθενημένος για όσα παιδιά είχαν μανάδες με ήπια κατάθλιψη, αλλά εξακολουθούσε να επηρεάζει το ύψος των παιδιών, οι μανάδες των οποίων είχαν εκδηλώσει πιο σοβαρά συμπτώματα. 
Πέρα από τη διαπίστωση του συνδέσμου ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία, η έρευνα δεν εξηγεί πώς πρακτικά μπορεί η επιλόχεια κατάθλιψη της μητέρας να έχει αρνητική επίδραση στο ύψος του παιδιού, αν και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως κάποια από τα παιδιά αυτά να πάσχουν επίσης από κάποια μορφή κατάθλιψης, που επηρεάζει το ενδοκρινολογικό τους σύστημα ανακόπτοντας την αυξητική ορμόνη. Επίσης, είναι ασαφές τι γίνεται με τα παιδιά άνω των 5 ετών, τα οποία ούτως ή άλλως δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.
Να σημειωθεί ότι παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται με την κακή εμβρυική ανάπτυξη, με καθυστερήσεις στην ομιλία και στη γνωστική ικανότητα του παιδιού, με προβλήματα στη συμπεριφορά του, αλλά και με δυσκολία στην ανάπτυξη δεσμού του παιδιού με τη μητέρα του.

Πηγή: ABCNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου