10 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο πολύ αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Μπέζος γεννήθηκε σαν σήμερα, στς 10 Σεπτεμβρίου 1956. Επίσης, ο σκηνοθέτης του κινηματογραφικού Σέρλοκ Χολμς, πρώην σύζυγος της Μαντόνα, Γκάι Ρίτσι, κλείνει τα 42 του χρόνια. Γενέθλια έχει επίσης ο συμπατριώτης του Ρίτσι και οκτώ χρόνια μεγαλύτερος του, Άγγλος ηθοποιός Κόλιν Φερθ, βραβευμένος με Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία "Ο λόγος του βασιλιά", αλλά και ο Ράιαν Φιλίπ, αγαπημένος πολλών κοριτσιών και πρώην σύζυγος της Ρέι Γουίδερσπουν, ο οποίος γίνεται 38 ετών. 
Σήμερα είναι εθνική εορτή στο Γιβραλτάρ, αφιερωμένη στην επέτειο από το δημοψήφισμα της 10ης Σεπτεμβρίου 1967, με το οποίοι οι κάτοικοι του αποφάσισαν να παραμείνουν υπό βρετανική διοίκηση αντί της επιλογής να περιέλθουν υπό ισπανική κυριαρχία. Μάλιστα, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό, καθώς υπέρ της βρετανικής παρουσίας ψήφισε το 99.19% των ψηφοφόρων. Να σημειωθεί, ότι το 2002 διεξήχθη δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα περί ενδεχόμενης ισπανοβρετανικής συγκυριαρχίας, το οποίο επίσης απορρίφθηκε με ποσοστό 98,48%. Η βρετανική κυριαρχία επί του βράχου του Γιβραλτάρ χρονολογείται από την υπογραφή της Συνθήκης της Ουτρέχτης τον Ιούλιο του 1713.
Στο Μπελίζε γιορτάζεται ως εθνική εορτή η επέτειος από τη μάχη του Saint George Caye, που κράτησε από τις 3 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 1798. Ισπανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν εισβάλλει στο υπό βρετανική διοίκηση κράτος της Κεντρικής Αμερικής διεκδικώντας το υπέρ του ισπανικού θρόνου, όμως στις 10 Σεπτεμβρίου υπαναχώρησαν από το πεδίο της μάχης. Έκτοτε, το Μπελίζε παρέμεινε υπό βρετανική κυριαρχία μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 1981, οπότε έγινε ανεξάρτητο, ενώ είναι το μοναδικό κράτος της περιοχής που έχει ως επίσημη γλώσσα τα αγγλικά.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε 40 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένας άνθρωπος αυτοκτονεί, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι το χρόνο, ενώ 20 φορές περισσότεροι είναι εκείνοι που αποπειρώνται να δώσουν μόνοι τους τέρμα στη ζωή τους. Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών για το 2011 παρατηρήθηκαν στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στην Κίνα και στη Γαλλία, ενώ η χώρα μας μαζί με την Ιταλία έχουν τα μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών, παρόλο που και στις δύο χώρες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου λόγω και της οικονομικής κρίσης. Διαβάστε περισσότερα στοιχεία για τη σημερινή ημέρα στη σελίδα: http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/suicideprevent/en/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου