12 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ "ΜΠΑΡ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ" (Ή ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΣΤΑΡ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60)


Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει στην Ελλάδα να χρίζουμε ως "σταρ" την κάθε ανερχόμενη στάρλετ ή τον κάθε φιλόδοξο νεαρό, νομίζοντας ότι επειδή σχολιάζουμε την εξωτερική του/της εμφάνιση, την προσωπική του/της ζωή ή επειδή ασχολούμαστε με την κάθε ατάκα που γράφει στο τουίτερ, όντως αποτελούν - και καλά.. - ινδάλματα. Ωστόσο, η διαφορά των σταρ της εποχής εκείνης από τους σημερινούς ήταν κάτι παραπάνω από χαώδης. 
Τη δεκαετία του '60, ο κόσμος δεν εξέφραζε την αγάπη του στους σταρ απλά περιμένοντας στην ουρά για ένα αυτόγραφο ή ξεκοκαλίζοντας το κάθε δημοσίευμα για την προσωπική τους ζωή. Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης θαύμαζαν πραγματικά, λάτρευαν τα ινδάλματα τους ακόμη και με τρόπο συχνά υπερβολικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το "μπαρ Βουγιουκλάκη" που είχε ανοίξει στα μέσα της δεκαετίας του '60 στην Καλλιθέα ένας φανατικός θαυμαστής της εθνικής μας σταρ, όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με ημερομηνία 09.04.1965 (σελ.4).
Το μπαρ, που στην ουσία ήταν φαγάδικο, βρισκόταν επί της οδού Αριστείδου στην Καλλιθέα, ενώ η επίσημη ονομασία του, όπως αναγραφόταν στην ταμπέλα, ήταν: "Μπαρ - Όλυμπος - Αλίκη Βουγιουκλάκη - Βασίλη Ευμοιρίδη ή Βουγιουκλάκια". Προφανώς, ο Βασίλης Ευμοιρίδης ήταν ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ενώ "Βουγιουκλάκιας" ήταν το παρατσούκλι του, λόγω του μεγάλου θαυμασμού που έτρεψε στη δημοφιλή ηθοποιό. 
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το όνομα της ταμπέλας, αλλά και το μενού που ήταν αφιερωμένο στην εθνική σταρ. Έτσι, τα σουβλάκια μετονομάστηκαν σε "βουγιουκλάκια", τα ριζόγαλα βαφτίστηκαν "αλικάκια", οι ρώσικες σαλάτες είχαν μαγιονεζογραμμένο(!) το όνομα "ΑΛΙΚΗ", ενώ, όπως υπογραμμιζόταν στο μενού, όποιος αγόραζε από ένα σουβλάκι ή μια τυρόπιτα έπαιρνε δώρο και μια φωτογραφία της ηθοποιού. 
Το μαγαζί ήταν πλημμυρισμένο από φωτογραφίες της Αλίκης, η μία εκ των οποίων ήταν από επίσκεψη της ίδιας της ηθοποιού, η οποία προφανώς γνώριζε την ύπαρξη του μαγαζιού, που είχε ανοίξει ο μεγάλος της θαυμαστής. Εξάλλου, σε μια ειδική γωνιά υπήρχε και ο επονομαζόμενος "Ναός Αλίκης Βουγιουκλάκη", ένα εικονοστάσι με φωτογραφίες της και στη μέση ένα καντήλι που άναβε νυχθημερόν.
Μεταξύ αυτών είχαν προστεθεί και φωτογραφίες της Αλίκης με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με τον οποίο είχε παντρευτεί λίγους μήνες νωρίτερα, εξέλιξη που μάλλον δεν ενθουσίαζε το φανατικό θαυμαστή. "Η Αλίκη κι ο Δημήτρης αγκαλιασμένοι χαμογελούν κι ο Βουγιουκλάκιας ξύνει το κεφάλι του με στενοχώρια..." κατέληγε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που έφερε την υπογραφή της Σώτιας Τσώτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου