27 Δεκεμβρίου 2012

Πώς ακατάληπτα sms βοήθησαν τους γιατρούς να διαγνώσουν ένα εγκεφαλικό!


Μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Neurology από τον δρ. Τζόσουα Κλάιν, βοηθός καθηγητή στη νευρολογία στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Τα ακατάληπτα γραπτά μηνύματα, που μια 25χρονη γυναίκα έστειλε στον άντρα της, βοήθησαν τους γιατρούς να διαπιστώσουν ότι η κατά τ' άλλα υγιής γυναίκα, που μάλιστα ήταν έγκυος 11 εβδομάδων, είχε υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η συνομιλία της 25χρονης με το σύζυγο της είχε ως εξής (με Α εννοείται ο σύζυγος και με Γ η 25χρονη ασθενής):
Α: Λοιπόν, τι τρέχει; (So what's the deal?)
Γ: παντού πραγματίζοντα μέρες πλησιάζουν (every where thinging days nighing)
Γ: Λίγο είναι παντού! (Some is where!)
Α: Τι στο καλό σημαίνει αυτό; (What the hell does that mean?)
Α: Δε βγάζεις νόημα (You're not making any sense)
Α: 24 Ιουλίου, σωστά; (July 24, right?)
Γ: Ι 30 (J 30 )
Α: 30 Ιουλίου; (July 30?)
Γ: Ναι. (Yes )
Α: Ω, οκ, προβληματίζομαι για τις μπερδεμένες σου απαντήσεις (Oh ok, I'm worried about your confusing answers)
Γ: Όμως σκέφτομαι (But I think)
Α: Τι σκέφτεσαι (Think what?)
Γ: Ό,τι σκέφτομαι μαζί εντάξει. (What I think with be fine)

Εξάλλου, οι γιατροί διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι η γυναίκα δυσκολευόταν να συμπληρώσει σωστά την αίτηση εισαγωγής της σε μαιευτική κλινική, ενώ και η ίδια θυμόταν ότι νωρίτερα είχε αισθανθεί αδυναμία στα δεξιά της άκρα (χέρι και πόδι), η οποία διήρκεσε αρκετά λεπτά, πριν εξαφανιστεί.
Αρχικά, οι γιατροί της εντατικής ενός νοσοκομείου της ευρύτερης περιοχής της Βοστώνης, οι οποίοι εξέτασαν την 25χρονη, θεώρησαν ότι εκείνη έπασχε από "δυσφασία", ένα γλωσσικό πρόβλημα που προκαλείται από βλάβη στον εγκέφαλο και εμποδίζει τους πάσχοντες να εκφράζονται σωστά ή να κατανοούν αυτά που ακούνε, διαβάζουν και γράφουν. 
Όμως δεν ήταν αυτή η πραγματική αιτία. Ύστερα από μαγνητική τομογραφία και άλλες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η 25χρονη είχε υποστεί οξύ ισχαιμικό, εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο βαφτίστηκε από τους γιατρούς ως "dystextia" συνδυάζοντας το πρόθεμα "δυσ-" με την αγγλική λέξη "text" για το γραπτό μήνυμα.
Η γλωσσική λειτουργία της γυναίκας επανήλθε σύντομα, ενώ η φαρμακευτική αγωγή που της συνταγογράφησαν οι γιατροί ήταν ασπιρίνες και φάρμακα για την πρόληψη βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης. Τα συμπτώματα δεν επανήλθαν, ενώ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι με κάποιον τρόπο επηρεάστηκε το έμβρυο.
Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο δρ. Κλάιν, "τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η ακατανόητη εκφορά γλώσσας, ή προβλήματα στην ανάγνωση ή την κατανόηση κειμένων", αν και σπεύδει να διευκρινίσει ότι όλα τα μπερδεμένα γραπτά μηνύματα που στέλνουμε μέσω κινητού τηλεφώνου δεν συνεπάγονται αυτόματα ότι έχουμε υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου