24 Δεκεμβρίου 2012

Καλές γιορτές χωρίς χανγκόβερ από το ποτό! Ένα βήμα πριν καταπολέμηση του από τους επιστήμονες


Μπορεί να καταπολεμηθεί ή έστω να περιοριστεί το χανγκόβερ μετά από ένα ξέφρενο, μεθυστικό ξενύχτι; Ναι, εκτιμά μια ομάδα ακαδημαϊκών, ερευνητών και οινοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν δύο συστατικά μέσα στο κρασί, τα οποία μπορούν ν' αντικαταστήσουν το διοξείδιο του θείου, εκείνη δηλαδή την ουσία που μπορεί να προκαλέσει φρικτούς πονοκεφάλους, αλλά ακόμη και κρίσεις άσθματος σε όσους είναι αλλεργικοί.

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε με 3.000.000 € ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την εξεύρεση μιας εναλλακτικής λύσης στην προσθήκη διοξειδίου του θείου στο κόκκινο κρασί, αλλά και σε τρόφιμα, όπως τα αποξηραμένα φρούτα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ερευνητές έχουν σημειώσει πρόοδο "κρατώντας δυνατή την ελπίδα να καταστήσουμε τις μελλοντικές εορταστικές περιόδους περισσότερο υγιεινές για εκατομμύρια ανθρώπους". 
Τα ονόματα των δύο εναλλακτικών ουσιών κρατούνται προς το παρόν ως επτασφράγιστα μυστικά, ωστόσο αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι οι λάτρεις του κόκκινου κρασιού... λάτρεψαν και το εναλλακτικό εκχύλισμα, καθώς δεν παρατήρησαν καμιά διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη κρασιού. Τον επόμενο μήνα, οι ερευνητές θα προχωρήσουν στην τελική φάση της έρευνας τους με μια πρόσφατη παρτίδα κρασιών κι αν όλα πάνε καλά, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης για την παρασκευή του νέου προϊόντος.
Αντίστοιχη πρόοδος σημειώνεται και στην έρευνα για αντικατάσταση του διοξειδίου του θείου και στα αποξηραμένα φρούτα, ώστε αυτά να μη μουχλιάζουν και να μη γίνονται καφέ. Ούτε κι εδώ, όμως, οι ερευνητές εμφανίζονται ομιλητικοί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έρευνες τους, αν και όλα δείχνουν ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.
Προσοχή, όμως! Η ουσία που καταπολεμά - περιορίζει έστω - το χανγκόβερ δεν έχει αρχίσει ακόμη να χρησιμοποιείται στην πράξη κι επομένως λίγη ρέγουλα στο ποτό που θα καταναλώσουμε αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν βλάπτει. Αν όλα πάνε καλά, του χρόνου βλέπουμε, αν και περιορισμός του χανγκόβερ δεν σημαίνει ότι θα μπορούμε να οδηγούμε και αυτοκίνητο με το αλκοόλ να κάνει πάρτι στα αιμοφόρα αγγεία μας...

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου