26 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 26 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας από τους καλύτερους σπρίντερ στον κόσμο, ο Τζαμαϊκανός Γιόχαν Μπλέικ έχει γενέθλια και φέτος κλείνει τα 23. Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε η Ελληνίδα ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή Ολυμπιονίκης στην Αθήνα και χάλκινη στο Πεκίνο, 35 ετών. 
Άλλες σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα, υπήρξαν ο Μάο Τσε Τουνγκ (1893-1976) και ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης (1918-2006).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Σλοβενία γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, η οποία αναφέρεται στην επίσημη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας το 1990, τρεις μέρα μετά τη σχετική έκφραση βούληση του λαού με το δημοψήφισμα της 23ης Δεκέμβρη. 
Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και στις περισσότερες χώρες, η σημερινή μέρα είναι αργία. Στα περισσότερα κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Boxing Day. Ήδη από το 17ο αιώνα - τουλάχιστον - οι Βρετανοί έμποροι συνήθιζαν να βγάζουν κουτιά μαζεύοντας δώρα ή χρήματα από τους καταναλωτές, ως μια μορφή ευχαριστίας για τις υπηρεσίες που τους προσέφεραν τη χρονιά που πέρασε. Καθώς σήμερα τα Χριστούγεννα είναι περισσότερο εμπορική γιορτή, οι έμποροι δε βγάζουν πλέον κουτιά για δώρα, αλλά προσελκύουν τους καταναλωτές με μεγάλες εκπτώσεις στα εμπορεύματα. Σε κάθε περίπτωση, η Boxing Day είναι ημέρα κέρδους για τους καταστηματάρχες. 
Στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία και τη Ναμίμπια η σημερινή ημέρα ονομάζεται Ημέρα της Καλής Θέλησης, ενώ στην Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία, αλλά και στο Χονγκ Κογκ, στη γαλλική επαρχία της Αλσατίας και την Καταλονία η αργία της 26ης Δεκεμβρίου έχει πάρει την ονομασία της από τον Άγιο Στέφανο, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία - και αύριο από την Ελληνορθόδοξη εκκλησία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, βόρεια της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας σημειώθηκε ο δεύτερος ή τρίτος πιο ισχυρός, καταγεγραμμένος σεισμός έντασης 9.1 - 9.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η τεράστια ποσότητας ενέργειας που εκλύθηκε ως συνέπεια της κίνησης των τεκτονικών πλακών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν υποθαλάσσιο προκάλεσαν ένα τσουνάμι επικών διαστάσεων που έπληξε όλα τα παράλια του Ινδικού ωκεανού και παρέσυρε στο θάνατο περισσότερους από 230.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων τουρίστες, που βρέθηκαν εκεί για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου