24 Δεκεμβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας: Bryan Adams - Christmas Time


Χριστουγεννιάτικα τραγούδια υπάρχουν πολλά - και δεν αναφέρομαι μόνο στα παραδοσιακά κάλαντα. Κάθε ποπ καλλιτέχνης που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, φροντίζει να ηχογραφήσει κάποια στιγμή της καριέρας του ένα τραγούδι που θα κρατάει μουσική συντροφιά στους θαυμαστές του τις εορταστικές αυτές ημέρες. Τα πιο πετυχημένα - μακράν - ξένα ποπ τραγούδια για τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα το "Last Christmas" των WHAM και το "All I Want For Christmas Is You" της Μαράια Κάρεϊ, με τα οποία βομβαρδιζόμαστε κάθε χρόνο από τα ραδιόφωνα - όπως και με τα "Χριστούγεννα" της Δέσποινας Βανδή, αλλά και την ελληνική εκδοχή του "Last Christmas" από τη φωνή είτε της Αλέξιας είτε των ΟΝΕ. Ωστόσο, αν είχαν να επιλέξω ένα αγαπημένο τραγούδι για τις ημέρες αυτές, θα επέλεγα ένα επίσης πολύ δημοφιλές κομμάτι - όχι τόσο στην Ελλάδα, όσο στη βόρειο Αμερική - το "Christmas Time" του Μπράιαν Άνταμς.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1985 υπό τη μορφή cd single, που περιλάμβανε το "Christmas Time" και το "Reggae Christmas". Το δεύτερο είχε γραφτεί από τον Τζίμι Βάλανς το 1978 και προοριζόταν για τον Ρίνγκο Σταρ, όμως εκείνος το απέρριψε. Ενδεχομένως, να έβρισκε αταίριαστο το συνδυασμό της ρέγκε μελωδίας με την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο Άνταμς, πάντως, ανακάλυψε το τραγούδι το 1984 αλλάζοντας λίγο τους στίχους, συνεργαζόμενος με τον Βάλανς από το τηλέφωνο, καθώς βρίσκονταν πολλά χιλιόμετρα μακριά. 
Ο Ρίνγκο Σταρ μάλλον είχε δίκαιο όταν απέρριπτε το Reggae Christmas, καθώς το τραγούδι μπορεί να ήταν εύθυμο και διασκεδαστικό, δεν έμεινε όμως κλασικό. Αντίθετα, το τραγούδι που άντεξε μέχρι και σήμερα είναι το πιο μεστό σε νόημα Christmas Time, ένα τραγούδι που μιλάει για τη χαρά των Χριστουγέννων, την ειρήνη και την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων, για το οποίο όμως ο Μπράιαν Άνταμς δεν θυμάται τίποτα! 
Σε πρόσφατη συνέντευξη του σto ραδιοφωνικό σταθμό Fresh 102.7 της Νέας Υόρκης, ο Άνταμς παραδέχτηκε ότι δεν θυμάται την περίοδο που το έγραφε από κοινού με τον Τζίμι Βάλανς, ούτε τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. "Θυμάμαι ότι καθόμασταν και το γράφαμε. Νομίζω ότι ο Τζιμ έγραψε τη χορωδία κι εγώ τις στροφές... δεν θυμάμαι ακριβώς". Το μόνο σίγουρο είναι ότι αρχικά προοριζόταν μόνο για τα μέλη του φαν κλαμπ του τραγουδιστή, που σε καμία περίπτωση δεν περίμενε τη διαχρονική αυτή επιτυχία: "Είναι εκπληκτικό που μου λες ότι τώρα είναι ένα σπουδαίο τραγούδι. Δεν είχα ιδέα. Ήταν απλά ένα ευχαριστώ", παραδέχτηκε στην ίδια συνέντευξη ο Μπράιαν Άνταμς. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Christmas Time - σε αντίθεση με το Reggae Christmas - δεν γυρίστηκε καν βίντεο κλιπ. Ωστόσο, μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι και να διαβάσετε τους στίχους του στο παρακάτω βίντεο, που ανέβασε στο youtube μια συμπατριώτισσα του Καναδού τραγουδιστή:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου