8 Φεβρουαρίου 2013

Η ασθένεια από την οποία πάσχει το 10% των ανθρώπων, αλλά το αγνοεί

Η πυρρόλιος διαταραχή είναι μια ψυχοσωματική νόσος από την οποία εκτιμάται ότι πάσχει το 10% του συνολικού πληθυσμού, ωστόσο οι περισσότεροι - ακόμη και γιατροί - την αγνοούν. Πρόκειται για μια γενετική διαταραχή του αίματος, που οδηγεί σε δραματική έλλειψη υδραργύρου, βιταμίνης Β6 και αραχιδονικού οξέως, που περιλαμβάνεται στα λιπαρά ωμέγα-6. 

Ορισμένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι αδυναμία αντιμετώπισης του στρες, συναισθηματικές αλλαγές στη διάθεση και ευαισθησία στο φως και στον ήχο. Επίσης προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες, ενώ συνδέεται και με διαταραχή επεξεργασίας του ήχου, δηλαδή αδυναμία διάκρισης ενός ήχου σε θορυβώδες περιβάλλον, π.χ. σε μια τάξη, που τα παιδιά μιλούν παράλληλα με το δάσκαλο. 
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που η Ζάνι Άμποτ από την Αυστραλία εξιστορεί στο περιοδικό Body and Soul για την 7χρονη κόρη της, Σόφι. Το κοριτσάκι από πολύ μικρό αγαπούσε τη ρουτίνα, τρελαινόταν όταν αργούσε να πάει για ύπνο και δεν άντεχε τους δυνατούς θορύβους. Αργότερα, πηγαίνοντας στο σχολείο αντιμετώπισε προβλήματα με το διάβασμα. Κάθε μέρα ήταν ένας δύσκολος αγώνας μέχρι να πάει η Σόφι στο σχολείο, καθώς κοριτσάκι δεν ήθελε να μπει στην τάξη και δεν άφηνε τη μητέρα της να πάει στη δουλειά.
Δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί εύκολα, σαν κάτι να μπλόκαρε τον εγκέφαλο της, με αποτέλεσμα να της προκαλείται στρες και να κλαίει ακόμη και για μιάμιση ολόκληρη ώρα, μέχρι να ξαναβρεί τον εαυτό της. Στο σπίτι, έπρεπε να περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως, προκειμένου να λειτουργεί κανονικά. Αντίθετα, η Σόφι είχε εξαιρετικές επιδόσεις στα αθλήματα, όπου ένιωθε και η ίδια καλύτερα. 
Εντελώς τυχαία, επειδή από πυρρόλιο διαταραχή έπασχε και το παιδί ενός οικογενειακού φίλου, η Ζάνι και ο σύζυγος της σκέφτηκαν να εξετάσουν και αυτό το ενδεχόμενο ανάμεσα στα πολλά. Κάνοντας τεστ ούρων, ο γιατρός ανίχνευσε ότι και η Σόφι έπασχε από την ίδια ασθένεια, η οποία είναι άγνωστη στους περισσότερους. Μάλιστα, καθώς πρόκειται για γενετική διαταραχή, τόσο η Ζάνι όσο και ο σύζυγος της Ρίτσαρντ έκαναν τεστ και διαπιστώθηκε ότι από την ίδια πάθηση έπασχε και ο Ρίτσαρντ, ο οποίος μάλλον είχε καταφέρει ν' αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιμετώπισης, αν και γενικά ξεχνούσε εύκολα.
Όπως αναφέρει η Ζάνι Άμποτ, η διαφορά στην κατάσταση της Σόφι ήταν θεαματική, αλλά και άμεση μόλις άρχισε να παίρνει τα συμπληρώματα που της είχε γράψει ο γιατρός. Ορισμένα από τα συνηθέστερα σωματικά συμπτώματα της πυρρόλιας διαταραχής είναι:
-Λευκές κηλίδες στα νύχια
-Γλυκιά, φρουτώδης αναπνοή και οσμηρό σώμα
-Χλωμό δέρμα που καίγεται εύκολα στον ήλιο
-Πυκνά δόντια με κακό σμάλτο
- Τρίξιμο των γονάτων
-Κρύα χέρια και πόδια ακόμη και το καλοκαίρι
Επίσης, άλλα συνηθισμένα συμπτώματα της πυρρόλιας διαταραχής είναι:
-Ανησυχία
-Χαμηλή αντοχή στο στρες
-Κυκλοθυμία
-Κατάθλιψη
-Κινητική αδυναμία
-Διαταραχή ακουστικής επεξεγερασίας
-Απώλεια μνήμης
-Ξεσπάσματα
-Αϋπνία
-Πόνος στις αρθρώσεις
-Χαμηλή ικανότητα επαναφοράς κάποιου ονείρου
-Κούραση
-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
-Καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας
-Υπερκινητικότητα
-Επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσιες σε υδατάνθρακες

Πηγή: Body + Soul

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου