6 Φεβρουαρίου 2013

Η Μεσογειακή διατροφή κάνει καλό και στο διαβήτη

Τα καλά της Μεσογειακής διατροφής ήρθε να επιβεβαιώσει ακόμη μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Σύμφωνα με αυτή, η μεσογειακή δίαιτα βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, καθώς μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο δρ. Olubukola Ajala και οι συνάδελφοι του από τα Western Sussex Hospitals της Μ. Βρετανίας συνέκριναν τα συμπεράσματα 20 διαφορετικών ερευνών για τη σχέση μεταξύ διαφόρων τύπων διατροφής με το διαβήτη τύπου 2. Όπως διαπίστωσαν, οι τέσσερις καλύτερες δίαιτες, εκείνες που βοηθούν στη μείωση του σακχάρου, είναι η μεσογειακή, η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, η δίαιτα με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και εκείνη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. 
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ αυτών των τεσσάρων μόνο η Μεσογειακή διατροφή οδηγούσε και σε απώλεια βάρους, προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, που στοιχημάτιζαν στη δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες. Εξάλλου, τόσο η Μεσογειακή όσο και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επιφέρουν αύξηση της καλής χοληστερόλης σε ποσοστό 40%, ενώ μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 9%. 
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι ν' απευθύνεστε σ' έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει καλύτερα και εξατομικευμένα τη δίαιτα που ταιριάζει στον οργανισμό σας. Σίγουρα, πάντως, η Μεσογειακή διατροφή, που μοιάζουμε να την έχουμε εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια, μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας. 

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου